Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, yaz aylarının sevilen meyvelerinden olan şeftali üreticilere rahat nefes aldırdı.
Hava muhalefetiyle erken çiçeklenen şeftali ağaçlarında don riskiyle karşı karşıya kalan üreticiler bereketli bir döneme giriyor.
Şeftali bahçeleri pembe çiçekleriyle baharı erken getirdi. Lapsekili üreticiler meyve ağaçlarında aşırı çiçeklenme üzerine ağaçları budamaya başladı. Sabah erken saatlerde mesaiye başlayan üreticiler akşam saatlerine kadar tarlalarda budama yapıyor. Meyve üreticileri don riskiyle tedirgin bir dönem geçirdiklerini belirterek “Korkulanın olmaması bizleri sevindirdi” dedi.
Üreticiler, yanlarında işçi çalıştırarak budama işini kısa zamanda tamamlamak istediklerini açıkladı. Lapsekili meyve üreticilerinden Hasan Yıldırım, ağaçlardaki verimi çoğaltmak için budama yaptıklarını söyledi. Bu sene bol mahsul beklediklerini belirten Yıldırım, “Üreticilerimiz açısından güzel bir yıl geçeceğini ümit ediyorum” dedi.
Lapseki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Vedat Seçilmiş, “Şeftalilerde meyveler buket dalları ve yıllık sürgünler üzerinde ortaya çıkıyor. Bu sebeple her yıl yeni sürgün teşekkülünün sağlanması gerektiği için sert budama uygulanır, iyi bir budama yapabilmek için dal çeşitlerinin ve üzerinde bulunan gözlerin durumu dikkate alınmalıdır. Budama esnasında çiçek ve sürgün gözlerini karışık şekilde taşıyan dallar bırakılmalı, yalnız çiçek gözü taşıyan dallar kesilmelidir. Bırakılan meyve dallarında meyveyi taşıma ve geliştirme kapasiteleri göz önüne alınarak uç alma yapılmalıdır. Bu arada yaşlanmış, kırılmış, sağlıksız ve havalanmaya engel teşkil eden ve tacın şeklini bozan dallar da budanır. Temel olarak ağacın vejetatif gelişmesi ile meyve tutumu dengesi iyi kurulmalı ve korunmalıdır. Şeftali ağacında az çiçeklenme sağlanırsa meyve o kadar büyük ve verim bereketli olur” diye konuştu.