Deneme ekimi yapılan ve şekere oranla 300 kat daha fazla tatlandırma özelliği bulunan ama içerisinde hiç kalori bulundurmayan Stevia’nın ilk hasadı Rize’de gerçekleştirildi.
ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl fideleri yurt dışından getirilen ve Çaykur Araştırma Enstitüsü bahçelerinde deneme ekimi yapılan Stevia bitkisi hasat olgunluğuna ulaştı. Az güneş ve bol su isteyen bitkinin deneme üretiminde beklenilenin üzerinde bir verim elde edildi. Yaprak analizleri ise istenilen düzeyin üzerinde çıktı.
İlk ‘Stevia’ hasadı ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu gerçekleştirdi. Sütlüoğlu, bir dönüm alanda çay oranında Stevia yetiştirilebileceğini belirterek, “Bir yıl önce bitkiyi deneme amaçlı diktik. Bir yılını doldurdu. İlk hasadını gerçekleştirdik. 4-5 yıl verimlilik ömrü olan çalı türü bir bitki. Bir dönümden bin 500 ile 2 ton arasında ürün elde edilebiliyor. Tatlandırıcı özelliği normal şekere göre 10 kat daha fazla. Sıvılaştırılmış şekere göre ise 300 kat daha fazla. Ama şekerin olumsuz özelliklerini taşımayan, şeker içermeyen, hiç kalori barındırmayan çok sağlıklı bir tatlandırıcı” dedi.
YÜKSEK VERİM ELDE EDİLDİ
Sütlüoğlu, deneme üretimi sonuçlarının sevindirici olduğunu ifade ederek “Çok güzel bir deneme ekimi oldu. Yaprak değerleri çok yüksek çıktı. Diğer bölgelere göre verim yüksek. Aşırı güneşten etkileniyor. Bizim bölgemizde genelde hava kapalı olur. İstediği bol su ise çoy yağış alan bir ilde bulunduğumuz için doğal olarak sağlanıyor. Bitki -7 dereceye kadar yaşayabiliyor. Deneme üretiminde bir kışı geride bıraktık ve bitkinin zarar görmediğini tespit ettik. Bu denemeler bölge insanı için yaptığımız denemelerdir. Bu konuda öncülük yapmak istiyoruz. Sonular çok güzel ve umut verici. Çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
DÜNYA DA GENİŞ BİR PAZARA SAHİP
Sütlüoğlu, Stevia’nın dünyada aranan bir ürün olduğunu ve geniş bir pazara sahip olduğunu da kaydederek “Yerden makasla budanıyor. Çaydan çok daha kolay. Kurutuluyor, kurutulduktan sonra yaprak toz haline getirilip kullanabiliyor. Şeker gibi kimyasal işlemlerden geçirdikten sonra kullanılabiliyor. Dünya piyasalarında değeri çok yüksek bir ürün. Sağlıklı olduğu için şekere kıyasla tercih ediliyor. Tüm dünya da pazarı var. Dünya üzerinde üretimi çok kısıtlı. Bölgemiz için çok önemli bir gelir kaynağı olabilir” ifadelerini kullandı.