Seracılık sektöründe çeşitli projeler var ancak bu çok ilginç olabilir: Şemsiye Seralar. Proje fikrinin sahibi H. Ertuğrul Şahin fikirleri nedeni ile tanınan birisi. Pek çok proje fikri gazete ve televizyonlarda yayınlanmış durumda.
Şahin, son üç yıldır seracılık sektöründe çalıştı ve şimdi de mesleğine Antalya’da bir sera firmasında devam ediyor. Bu firma yurt dışında seralar inşa ediyor ve aynı zamanda seralara danışmanlık ve eğitim, pazarlama hizmetleri veriyor.
Sera şemsiye fikri sera yatırımı için çok fazla para ve sera yapımı için çok fazla zaman olmadığı durumlarda hızlı ve verimli sera yapmak için basit bir fikir. Ayrıca insanlar kendi evlerinde bir küçük sera yapmak için de bu sistemi satın alabilecekler.
H. Ertuğrul Şahin fikrini şöyle açıklıyor: “Restoranların dışında yer alan büyük şemsiyeler gibi bir şemsiye düşünün ve bunların bir araya getirildiğini hayal edin. Bir tane, yüz tane veya bin tane olabilir sizin ihtiyacınız olan sera büyüklüğüne göre. Her şemsiyede bitki yetiştirmek için gerekli olan parçalar bulunacak ve şemsiyeleri birbirine monte ettiğinizde komple ve basit bir sistem oluşacak”.
Montajdan önce sahada çok fazla malzeme oluyor ve onları monte etmek hem güç bir iş ve hem de çok fazla zaman ve emek gerektiriyor ki bunun da maliyeti yüksek. Bir sera sistemini yüz parçaya böldüğünüzü ve her bir bölümü şemsiye olarak üretip montaj için onları bir araya getirdiğinizi düşünün.
Şahin açıklamalarına devam ederek; “basit olması için normal sera tasarımını biraz değiştirdim ki montajı kolay yapılabilsin. Şemsiyeleri açıp birbirine monte ettikten sonra çatı kısmı ve etrafı naylon ile kaplanacak. Şemsiyenin kolları çatı kaplaması için gerekli olan desteği sağlayacak” dedi.
Büyük bir montaj ekibine ve zamana ihtiyaç duyulmayacağı için maliyeti uygun olacak. Domates, marul ve benzeri ürünler yetiştirilebilecek.
H. Ertuğrul Şahin bu proje fikrini Hollanda’da sera imal eden bir firmaya gönderdi ve Antalya’daki Growtech Fuarında firma yetkilileri ile görüşerek fikrini daha detaylı açıklayacak. Şahin bu proje fikrini ayrıca bu tip ürünler satan uluslararası bir alışveriş mağazası zincirine de gönderdi.
Şahin, yatırım yapacak fazla para olmadığında ve sera inşa edecek çok zaman bulunmadığında, böyle basit bir proje ile hızlı ve ucuz bir şekilde basit seralar imal edilebileceğini ifade ediyor. Ayrıca isteyen kendi sebze üretimi için bir iki tane şemsiye sera alarak evinin balkonunda veya salonunda bitki yetiştirebilecek.
Daha fazla bilgi için:
H. Ertuğrul ŞAHİN. Antalya.
E-posta: sahinertugrul@hotmail.com
Bana bunlarla gelmeyin. Çünkü ekonomik olmaz. Neden mi? Elinizde 100 birim sera yapımı materyaliniz var sayın; Bu materyali standart sera yapımında kullanırsanız örtü altı alan büyüdüğü için kesit alanınız azalacaktır yani daha az malzeme tüketerek daha fazla alanı örtebilirsiniz. Ancak bu şemsiye sera projesinde hem örtülen alan küçülüyor, hem de kullanılan malzeme artıyor. Yani örtülen alan bölü kullanılan malzeme fiyatı oranı açısından ekonomik olmaz. Ancak proje kıyıda köşede kullanım açısından atıl kalmış tarla parçalarında küçük tesisler olarak toprağı değerlendirmek maksadı ile kurulabilir. Üretim etkinliğiniz için kullanılabilir alanınızı küçültürken, tesis kurulumu için kullanılan malzeme miktarınızı arttırmanın neresi mühendislik? Olsa olsa zirai fantezi olur bu 🙂
seracılık mezunuyn iş bulamazken adam neler yapıyor
Bu proje ile alakalı olarak şu bilgileri de eklemek isterim; modern seracılığın öncü ülkelerinden Hollanda’dan bir firma bu projenin maliyetini belirlemek için demo üretim yapacaktır. Ayrıca Çin’den bir firma da konu ile ilgili çalışma yapmak istemiş ancak kendilerine Hollandalı firmanın yapacağı çalışmadan bahsedilmiştir. Saygılarımla.