Sezonun İlk Kütlü Pamuğu Satıldı

0
1069
Sezonun İlk Kütlü Pamuğu Satıldı

Adana Ticaret Borsası’nda (ATB) yapılan açık artırmayla, geçen yıl 112 TL’ye satılan sezonun ilk kütlü pamuğun kilosu 31 liralık sembolik fiyatla alıcı buldu.

ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Umut Toklucu, Karataş ilçesinde 19 yıldır ilk kütlü pamuğu yetiştiren Hasan Aslan ile ilk kez açık artırmaya katılan Senem Bulut’un 80 kilo pamuğunu satın aldı. Korbey Salonu’nda düzenlenen programda konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, sadece Adana’da değil, Türkiye genelinde neredeyse pamuk üretiminden vazgeçildiğini söyledi. Bu yıl üretim miktarında biraz artış bekledikleri bilgisini veren Çalışkan, “Geçen yıl 500 bin ton civarında lif pamuk üretilmişken, bu sene 600 bin ton bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha fazla olacağını umuyoruz.” dedi.

“Bu kadar ihtiyaca rağmen ülkede neden az pamuk ekiliyor?” sorusunu soran Çalışkan, 1 milyon 400 bin ton lif pamuk ihtiyacının yaklaşık 800–900 bin tonunun ithal edil edildiğini kaydetti. Bunun 1.5 milyar dolarlık kaynağın dışarıya gitmesi anlamına geldiğine dikkat çeken Çalışkan, “Yetersiz pamuk ekiminin en önemli sebebi Türkiye’de ve dünyada pamuk ve mısır birbirine alternatif üründür. Pamuk ve mısırın dünyada bir fiyat paritesi oluşmuştur. Örneğin 1 ton lif pamuk, 1 ton mısırın genellikle 10 katıdır. Mısır pamuğun yüzde 10’u civarındadır. Bu parite ülkemizde çok değişiktir. 1 ton mısır, 1 ton lif pamuğun yüzde 15’i civarındadır. Dünyadaki bu paritenin Türkiye’ye de gelmesi lazım. Ama bunu kesinlikle mısırın fiyatını düşürmek şeklinde talep etmiyoruz. Pamuğun fiyatını teşvik ve benzeri uygulamalarla mısır rakamlarına yaklaştırmamız gerekir.” diye konuştu.

Mısır ile pamuk arasındaki paritenin yüzde 12–13’lere çıkması halinde çiftçinin tekrar pamuğa döneceğini anlatan Çalışkan, şöyle devam etti: “Pamuğa verdiğimiz primle aradaki bu fark bir miktar kapanıyor. Ama dünyanın her yerinde pirim veriliyor. Tekstil için Türkiye’de en az 1 milyon ton lif pamuk üretmek zorundayız. Biz bunu hükümet nezdinde dile getiriyoruz. Kendileri de kabul ediyor. Pamuğa daha fazla destek ile bu pariteyi yakalamamız ve aradaki farkı kapatmak durumundayız. İlk kütlü pamuğu üreten çiftçilerimizi tebrik ediyorum.”

‘BİZ DE TEREDDÜT YAŞIYORUZ’

Çukurova’da üretilen sezonun ilk kütlü pamuğunu satın alan ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Umut Toklucu, zorlu bir sezona girildiğini ifade etti. Pamuğun şu anki piyasasının belli olduğunu dile getiren Toklucu, ciddi bir ithalat ve talep yetersizliğine dikkat çekti. Bu tablonun yıl içinde pamuk fiyatlarının çok iyi olacağı izlenimini vermediğini aktaran Toklucu, “Her zaman pamuk üreticisinin yanındayız. Bu işin nereye kadar gideceği konusunda biz de tereddüt yaşıyoruz. Ülkenin yıllık 1.5 milyon ton pamuk ihtiyacı var. Bunun 900 bin tonu ithal ediliyor. Mevcut üretim ihtiyacımızın yüzde 30’unu bile karşılamazken maalesef pamuk fiyatları her geçen gün geriye gidiyor. ÇUKOBİRLİK olarak artık bunu kaldıramaz olduk. Devletin ithalat problemini çözmesi gerekir. Türkiye’ye gümrük vergisiz giren tek ürün pamuktur. Doğal olarak fiyatlar uluslar arası piyasalara göre dalgalanıyor. Geçen yıla göre yüzde 20’lik bir artış var. Talep sıkıntısının nedeni budur.” şeklinde konuştu.

‘SON YILLARDA SIKINTI VAR’

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü İzzet Işık ise Adana’nın pamuk üretiminde 3’üncü sırada yer aldığını belirtti. Geçen yıla göre yüzde 10’luk bir artış beklediklerini açıklayan Işık, ilde geçen sezon 380 bin dekarda 215 bin ton üretim gerçekleştiğini söyledi. 2017’ye kadar pamuk üretimini 500 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Işık, “Daha önceki yıllarda Adana’da pamuk geniş bir alanda ekiliyordu. Son yıllarda biraz sıkıntı var. Devlet geçen yıl kilogramına 50 kuruş, bu yıl 55 kuruş veriyor. Pamuk ile mısırı biraz dengeleyebilirsek rakamları biraz daha yukarıya çekebiliriz.” açıklamasını yaptı.

Halk Eğitim Merkezi’nde El Sanatları Öğretmenliği yapan Senem Bulut ise aynı zamanda çiftçilik yaptığını ve ilk kez erkenci kütlü pamuk ektiğine işaret etti. 20 yıldır Adana’da ilk kütlü pamuğu yetiştiren Hasan Aslan ise fiyatlardan memnun kalmadı. Aslan, “Geçen seneye göre bu yılki fiyatlar emeğimize değmez; yazık.” ifadelerini kullandı.

Bir Cevap Yazın