Şifalı bitkiler, köylülerin geçim kaynağı olacak

0
995

organik ürünEskişehir’de ormanlık alanlarda bulunan ve genellikle şifalı bitkilerden oluşan odun dışı orman ürünlerinin toplanıp, işlenmesi ve pazarlanması ile civar köylerde yaşayanlara ek gelir sağlanması için bir çalışma başlatıldı.

Orman Bölge Müdürlüğü’nce hazırlanan proje, Bursa – Eskişehir – Bilecik Kalkınma Ajansı’na (BEBKA) sunulacak ve buradan projeye destek istenecek.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, kekik, mantar, adaçayı, ıhlamur, kantaron, kuşburnu ve çam fıstığı gibi onlarca bitki ve meyvenin ormanlık alanlarda yetiştiğine dikkat çekerek, “Bunlar bu güne kadar gelişi güzel toplanıyordu.” dedi. Konu hakkında köylüleri bilinçlendireceklerini kaydeden Aydın, bu sayede söz konusu ürünlerin köylüler tarafından usulüne uygun olarak toplanmasını ve daha sonra pazarlanmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Şifalı ve aromatik bitkilerin gün gittikçe daha çok talep gördüğünü söyleyen Aydın, “Mersin, Muğla gibi illerde defne, kekik, keçiboynuzu ve çam fıstığı gibi ürünleri toplayarak geçinen onlarca köy var. Bu köyler 2010 yılında milli gelire 250 milyon lira katkı sağlamışlar.” dedi. Aydın, bu sektörün Eskişehir’de yeteri kadar gelişmediğini ancak, kalkınma ajansının da yardımı ile bu alandaki eksikliği gidereceklerini kaydetti.

Bu arada Mihalıççık, Seyitgazi ve Kalabak yörelerinde binlerce hektarlık alanda odun dışı ürünler doğal olarak bulunuyor. Sarıcakaya yöresine ise deneme amaçlı keçiboynuzu ve defne fidanları dikildi.

organiktarım

Bir Cevap Yazın