Siyah Havuç Yetiştiriciliği

1
4599
Siyah Havuç Yetiştiriciliği

Konya’nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen ve iltihap kurutucu ve ateş düşürücü özelliği bulunduğu belirlenen siyah havuçlar, dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

Siyah havuç nedir?

Siyah havuç kökü sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Yaprakları çok parçalı, çiçekleri ise şemsiye biçiminde bir arada, küçük, beyaz ve sıktır. Siyah havucun derin yumuşak ve kumlu topraklarda iyi yetiştiği tarım uzmanlarınca gözlenmiştir. Türkiye’de havucu %100 e yakın verimlilikle üreten bölge İç Anadolu ve Konya yöresidir. Siyah havuç üretiminde ise Konya da bulunan Ereğli ilçesi Türkiye genelinde üretimiyle öncü konumdadır.
Siyah havuç kasım ve aralık aylarında hasat edilir. Siyah havuç Çiğ yenildiği gibi (Salata ve turşularda) yemeklere de katılarak yenebilir. Özellikle Türkiye’de genel olarak bilinen Doğu Anadolu ve Güney-Doğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilen içecek türü olan Şalgam’ın ham maddesidir.
Siyah havuca rengini içindeki anthocyanin maddesi ve az miktarda bulunan alfa karoten vermektedir. Vücut bu pigmenti A vitamine dönüştürüyor. Bu vitamin cilt ve göz hastalıkları için faydalı olmasının yanında kalp hastalıkları ve kanseri de önlüyor. Siyah havucun içinde bulunan anthocyanin adı verilen mor pigmentler antioksidan işlevi görüyor.

Türkiye’de sadece Ereğli’de üretilen siyah havucun dünyanın birçok ülkesinden talep gördüğünü ifade eden Ereğli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Özgüven, Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmada, içinde bulunan ”antosiyanin” adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun, ayrıca önemli bir iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti-inflamatuar) özelliği olduğunun da gözlemlendiğini bildirdi.

Özgüven, bu özelliğinin yanı sıra doğal gıda boyası olarak da kullanılan siyah havucun yurt dışından yoğun talep gördüğünü, İtalya, Fransa, ABD ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini dile getirdi.

Antosiyanin maddesinin hücre yaşlanmasını önlediği de belirtildi.
Bilim adamları, siyah havucun, Batı dünyasında yaygın olan sağlıksız beslenme modelleri sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarına karşı etkili olduğunu bildirdi.

İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nde görev yapan bilim adamları, yaptıkları araştırmada, içinde bulunan antosiyanin adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun, ayrıca önemli bir iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti inflamatuar) özelliği olduğunu da gözlemledi.

Araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları araştırmada, hayvanlara yağ ve karbonhidratlar açısından zengin bir diyet uyguladı.

Kısa sürede kilo alan farelerde, yüksek tansiyon, diyabet glikoz toleranssızlığı, karaciğer ve kalp rahatsızlıkları ortaya çıktığını gören araştırmacılar, bundan sonraki 2 ay boyunca hayvanlara verilen besinlere siyah havuç suyu ekledi.

Elde edilen sonuçlar karşısında şaşıran araştırma ekibinin başındaki Lindsay Brown, farelere uygulanan “korkunç” besin programının sürdürülmesine rağmen, tüm bulguların normale döndüğünün gözlemlendiğini söyledi.

Turuncu havuçlardan yaklaşık 28 kat fazla antosiyanin içeren siyah havucun antioksidan özelliğinin zaten bilindiğini belirten Brown, ancak farelere uygulanan kötü diyete karşı etkisinin, bu sebzenin, iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti inflamatuar) özelliği olduğunu da ortaya koyduğunu kaydetti

SİYAH HAVUÇ’UN YARARLARI
· Maydonozgillerden uzunca koni şeklinde ve etli olan kökünden dolayı sebze olarak yetiştirilen bir çeşit bitkidir. Terkibinde şeker, A vitamini ve karatin vardır.
Havucun faydaları aşağıdaki gibidir:
-Müzmin kabızlığı giderir.
-Çocuk ishallerini keser.
-Bağırsak iltihaplarını giderir.
-Kansızlığı giderir.
-Cilde canlılık verir.
-Anne sütünü artırır.
-Cilt ve göz hastalıklarını önler.
-Astım, bronşit, ses kısıklığında göğsü yumuşatır, rahatlık verir.
-Verem hastalığındada faydalıdır.
-Mide ve oniki parmak ülserinde şikayetleri giderir.
-Kalp hastalıkları ve damar sertliğinde fayfalıdır.
-İdrar ve bağırsak söktürür.
-Sarılıkta faydalıdır.
-İştah açar
-Yaraların iyileşmsine yardımcı olur.
-Diş etlerini kuvvetlendirir.
-Yüz ve boyun kırışıklarını giderir.
-Görme gücünü artırır. Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür. Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar. Havuç, özellikle A vitamini bakımından çok zengindir, ayrıca B~ ve B2 vitaminlerince de zengindir. Son yıllarda uzun, sivri uçlu çeşitlerin yerini Nantes tipi dediğimiz küt, uçlu, odun kısmı denilen özü az ve yumuşak dokulu, ıslah edilmiş çeşitler almıştır.

1 Yorum

Bir Cevap Yazın