Sizde kakao, bizde fındık var birlikte çikolata yapalım

0
1097

Türkiye-GanaTürkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu ve TİM’in Gana’da düzenlediği iş forumuna katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, işadamlarına hedef gösterdi.

Gül, kahvaltıda bir araya geldiği Ganalı işadamlarına, “Biz hammaddeyi alıp götüren değil, teknoloji de getiren bir metodu takip ediyoruz.” dedi. Gül, işadamlarından kol kola girerek Gana kakaosu ile Türk fındığından çikolata üretmelerini istedi.

Türk iş dünyasının Afrika kıtasına açılmasında büyük rol oynayan ve bu çerçevede Türkiye’de ve pek çok Afrika ülkesinde organizasyonlar tertip eden Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), bu sefer de Gana’ya yöneldi. TUSKON, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte Gana’da düzenlediği Türkiye-Gana İş Forumu ile Türk ve Ganalı işadamlarını bir araya getirdi.

 

Başkent Akra’da düzenlenen foruma Türkiye’den 115 işadamı katılırken, bu ülkeye resmî ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de iştirak ederek işadamlarına hitap etti. İki ülke işadamlarını birlikte iş yapmaya davet eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin ve Türk işadamlarının Afrika’ya açılımının temel felsefesinin “kazan-kazan” esasına dayandığını dile getirdi. Gana ile yapılacak işbirliği imkânlarına bir örnek vererek, “Gana, kakaoda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında. Türkiye, dünyada fındık şampiyonu. Sizin kakao ile bizim fındık bir araya gelince ortaya çok güzel çikolata çıkar. Kol kola girin, bunu yapın.” diye konuştu. Foruma Ganalı işadamları yoğun ilgi gösterdi. Forum süresince yapılan görüşmelerde farklı sektörlerde çok sayıda iş bağlantısı gerçekleştirildi. Gül, forum öncesinde Türk ve Ganalı işadamlarıyla sabah kahvaltısında da bir araya geldi, işadamlarıyla sohbet edip sorularını da cevaplandırdı. TUSKON’un Türkiye’nin önemli bir işadamı organizasyonu olduğunu belirten ve özellikle Afrika’da yaptığı çalışmaları takdir eden Cumhurbaşkanı, Gana’nın özel sektörle barışık bir ülke olduğuna dikkat çekti.

 

Gana’ya gelen işadamları arasında tekstilden liman işletmeciliğine kadar pek çok sektörde işadamının bulunduğunu belirten Gül, Türkiye’nin otomotiv, beyaz eşya, tekstil gibi sektörlerde, organize sanayi bölgelerinin tesisinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, TUSKON Başkanı Rızanur Meral’in ev sahipliğindeki kahvaltıda, Türk işadamlarının iş yapma azmini şöyle anlattı: “Türkler zor şartlar altında iş yapar. Bunun bir örneğini Libya’da yaşıyoruz. Libya’daki savaş ortamına rağmen orada çalışmalarını devam ettiren işadamlarımız var. Mısır’da da aynı şeyi gördük.”

 

TÜRKİYE’DEKİ OSB’LER GANA’YA TAŞINABİLİR

Ganalı işadamlarına Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin iyi bir model olduğunu, Gana’ya da taşınabileceğini söyledi. “Bizim Avrupalılardan farkımız şudur. Biz karşılıklı kazanç için çalışıyoruz. Hammaddeyi alıp götüren değil, yatırım yapıp bilgi ve teknoloji transfer eden bir metodu takip ediyoruz. Afrika’nın başka ülkelerinde bunu yapıyoruz.” diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “İki ülke arasında ortaklık potansiyeli çok yüksek. Şu an 300 milyon doları aşan ticaretimiz var ve bunun 200 milyona yakını bizim ithalatımız. Dolayısıyla biz sadece ihracat değil, mal almasını da biliriz. Beraber kazanırsanız işin tadı olur.” dedi. THY’nin direkt sefer başlatmasıyla da aradaki mesafenin anlamsız hale geldiğini söyledi.

 

“Türkiye AB’ye tam üye olduktan sonra Afrika’yla ilişkileri zarar görebilir. Türk ürünleri avantajlı olmaktan çıkabilir.” şeklindeki bir endişeyi dile getiren Ganalı işadamına da, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin 15 yıldır AB ile Gümrük Birliği içerisinde olduğunu ve AB ile rekabette başarı sağladığını hatırlatarak, böyle bir şeyin olmayacağını söyleyip, “Bizim Afrika ile ilişkilerimiz samimi, bağlarımız çok köklü ve bu bağlar daha da güçlenecek. Türkiye’nin AB üyeliği Afrika ilişkilerini geriletmek değil, geliştirecektir.” şeklinde cevap verdi. Toplantıda, bir başka Ganalı işadamının “Konuşmanızda karşılıklı kazançtan bahsedip hükmedici bir niyetiniz olmadığını söylediniz. Bir devlet başkanı olarak böyle bir işbirliği teklifinde bulunmanız bizim için çok değerli. Alışık olmadığımız bir durum. Ancak böyle bir işbirliği ile biz de kendi ülkemizi daha ileriye götürebiliriz.” demesi dikkat çekti.

 

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de, “Türkiye, teknoloji ve maliyetler açısından son derece avantajlı bir ülke. Biz birlikte iş yapmaya hazırız.” diyerek, Ganalı işadamlarıyla ticaret yapmaktan, ortak yatırımlara imza atmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Gana ile dış ticaretimiz 2006 yılından sonra 100 milyon doları aşmış bulunuyor. 2010’daki hacim ise 300 milyon doları geçti. Gana’da halihazırda 200 civarında Türk’ün yaşadığı belirtiliyor. Burada iş yapan az sayıda Türk işadamı bulunuyor. Birkaç inşaat firması ve satış ofisi var. En büyük ve en önemli Türk yatırımı, 2001 yılında bir öğrenci ile eğitime başlayan Türk okulu Galaxy International School. Gana’ya altı ay kadar önce gelen Bosphorus Construction Koordinatörü Ömer Faruk Aydın, konut inşaatı için arsayı aldıklarını ve buradaki ilk Türk müteahhitlik işini başlatacaklarını söylüyor.

 

Kaynak: zaman

 

Bir Cevap Yazın