Söke Ovası’nda geçen sezon pamuk üretimi altın yılını yaşadı. 185 bin ton olduğu tahmin edilen üretimle son yılların en yüksek rekoltesine ulaşıldı.
AYDIN – Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ovası’nda geçen sezon pamuk üretiminin altın yılını yaşadığını, 185 bin ton olduğu tahmin edilen üretimin son yılların en yüksek rekoltesi olduğunu söyledi.
Kocabaş, Söke Ovası’nda son yıllarda gerileyen pamuk üretiminin geçen sezon yeniden yükseldiğini belirtti.
İzmir Ticaret Borsası ile Söke Ticaret Borsası’nın hasattan önce uzaktan algılama yöntemi ve saha analizleriyle, ekili alan tespiti ve rekolte tahmini yaptıklarını hatırlatan Kocabaş, bu tahminlere göre Söke Ovası’ndan 160 bin ton ürün elde edileceği beklentisine girildiğini hatırlattı. Söke Ovası’nda rekoltenin tahminlerin üzerine çıktığını kaydeden Kemal Kocabaş, “Öngörümüz rekoltenin yaklaşık 170 bin olacağıydı ancak elde edilen ürün bizi de şaşırttı. Söke Ticaret Borsası’nda şu ana kadar tescili yapılan pamuk miktarı 182 bin 500 tonu geçti. Emanette bırakılan pamukların tescilinin yapılmasıyla birlikte bu rakamın 185 bin tona ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
Söke Ovası’nda geçen sezon 370 bin hektar alana pamuk ekiminin yapıldığını, beklenenin üzerinde verim alınarak altın yılın yaşadığını belirten Kocabaş, üretim artışının iklim şartlarından kaynaklandığını vurguladı.
Kocabaş, şunları söyledi:
“Geçen sezon pamuğun ekiminden hasat dönemine kadar iklim şartlarında hiç bir olumsuzluk yaşanmadı. Bunun yanında pamukta, geçtiğimiz yıllarda karşılaşılan zararlılar da görülmedi. Bunların yanında çırçır randımanı yüksek geldi. Yani her şey pamuk üreticisinin lehine gelişti. Bu da beraberinde tarihi pamuk üretimi rekorunu getirdi. Pamuk üretimindeki bu ekstra verim üreticiye kilogramda 30 kuruş ile 35 kuruş arasında ek bir gelir sağladı.”
“Pamuk fiyatı 4 liranın altına düşmemeli”
Pamuk fiyatlarını da değerlendiren Kocabaş, artan döviz kuru ile fiyatlarının da yükseldiğini söyledi. Pamuk fiyatlarının borsalarda 4,7 ile 4,8 lira arasında işlem gördüğünü hatırlatan Kocabaş, üreticinin bu durumdan memnun olduğunu vurgulayarak, “Bu sene pamuk iç piyasada iyi para ediyor. Bizim için fiyatlar 4 liranın altına düşmediği sürece iyidir. Söke üreticisi pamuk yetiştirmeyi öğrendi. Artık birinci ve ikinci ürünü yetiştirmede sorun yaşanmıyor” bilgisini verdi.
Kocabaş, 2014 yılı destekleme priminin de kilogram başına 60 kuruş olması gerektiğini dile getirdi.
haber46