Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve İHH İnsani Yardım Vakfı ortaklığında Somali’de açılan Tarım Okulu ilk kez kavun ve patlıcan yetiştirmeye başladı.
Okulun 4 hafta süren ilk eğitim-öğretim uygulamalarının ilk ders dönemi başarıyla tamamlandı, ilk mezunlar sertifikalarını aldı. Türkiye’nin Somali’de açtığı tarım okulu ile kuraklığın olumsuz etkileri azaltılmaya çalışılıyor.
Vakfın sorumluluğundaki Somali Tarım Okulu’nda TİKA’nın görevlendirdiği ziraat mühendislerinin verdiği uygulamalı eğitim programından mezun olan öğretmenler kendi köylerine atanarak halka modern tarım yöntemlerini anlatacak. Proje ile içme suyu için tesis edilen su kuyuları kullanılarak kırsal kesimlerde bahçe tarımının geliştirilmesi amaçlandı.
Kuraklık nedeniyle uygulanamayan tarla tarımından, su kuyuları yardımıyla üretim yapabilecek. Bahçe tarımına geçilerek köylerde ailelerin kendi tüketimlerini karşılayabilecekleri bahçeler tesis etmeleri sağlanacak. Endüstriyel tarım işletmelerinin bulunmaması ve halkın kırsal kesimde tarımsal üretimi, geleneksel metotlarla sadece yağmura bağımlı olarak sürdürmek zorunda kalması, genelde sahra altı Afrika’sında özelde ise Somali’de kuraklığa bağlı açlığın temel sebebi olarak gösteriliyor.
Somali’de 910 köye su kuyusu açan İHH’nın tarım projesi ile sahra altı Afrika’sındaki sarı kuşak boyunca kuraklığın tarım üzerindeki baskısının azaltılması ve tarla tarımından bahçe tarımına geçişin sürdürülebilir bir metot ve minimum maliyetle gerçekleştirilmesi hedeflendi.
İLK DÖNEM TAMAMLANDI
Okula devam eden 20 öğrenci, kurak şartlarda sebze yetiştiriciliği, sulama teknikleri, su tasarrufu gibi konularda 4 hafta süreyle gördükleri uygulamalı eğitimlere ilave toprak işleme, fide şaşırtma, çapalama, sulama, tohum elde etme ve saklama gibi beceriler de kazandı. Çalışma sayesinde ilk kez sera kurulan Somali’de yine ilk kavun, patlıcan gibi ürünler yetiştirilmeye ve damlama, sulama sistemleri kullanılmaya başlandı.
haber724