Sosyologlar tarlada çiftçinin yanında iş başında

0
1134
sosyologlar tarlada
sosyologlar tarladaKırsal alanda yaşanan değişimin farklı bir gözle analiz edilebilmesi ve tarımın sosyolojik açıdan değerlendirilerek buna göre düzenlemeler yapılabilmesi için görevlendirilen sosyologlar kolları sıvadı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından atanan sosyologlar saha araştırması yapmaya başladı.
Türkiye’de tarımsal alanda bir ilke imza atarak, mart ayında Türkiye’nin her ili için sosyolog alımı gerçekleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca görevlendirilen sosyologlar, tarımsal hayatın sosyolojik açıdan değerlendirilmesi anlamında kilit rol üstlenecek.
Sosyologlar, ilk etapta köylerde saha araştırması kapsamında anket çalışmasında bulunarak, çiftçinin nabzını tutacak.

-”Önceliğimiz çiftçilerin sorunlarını tespit etmek”-

Bolu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Kübra Yüksel, toplumla iç içe olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ”Toplum bilimcisiyiz, ama toplum dışında kalıyoruz, o yüzden toplumla daha fazla iç içe olmak istiyoruz” dedi.

Göreve başladıktan sonra uzun süre ‘Tarımda sosyologların ne işi var?’ önyargısını yıkmak için çalıştıklarını belirten Yüksel, değişen toplumla birlikte kırsal alanın da değiştiğini, sosyologların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına alınmalarının sebebinin de bu değişimin sosyolog gözüyle incelenmesi olduğunu kaydetti.

Köylerde ilk aşamada anket çalışması yaptıklarını anlatan Yüksel, öncelikli olarak ilin ve çiftçilerin sorunlarını tespit etmeye çalıştıklarını ifade etti.

Ankette, çiftçiyi tanımak ve tarımsal faaliyetini tanımlamaya yönelik toplam 50 soru bulunduğuna işaret eden Yüksel, anket sonucunda çiftçilerin neyi ne kadar ürettiği, ne kadar araziye sahip oldukları, sertifikalı tohum kullanıp kullanmadıkları gibi pek çok konuda bilimsel veriye ulaşılmış olunacağını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, daha önce yaptığı açıklamada, şunları kaydetmişti:

”Sosyologların gözüyle sahamıza bakmamız, bize zenginlik katacak, hizmet kalitemizi yükseltecektir. Tarımda, formasyonunu sosyal bilimler sahasında almış personel bulunmalı. Köy sosyolojisini, kırsal alan sosyolojisini bilen insanlar, modernleşmenin insan ilişkilerinde getirdiği yenilikleri okuyacak, insanlarımızla uyumda daha isabetli politikalar geliştirmemizde katkılar sağlayacaktır.”

Bir Cevap Yazın