Su Gitti Aşk Bitti!

0
942
Yagdir-mevlam-su

Sıcak havalar ve kurak kış birçok sektörü derinden vuruyor.

KIŞ aylarını yaşadığımız bu dönemde hem beklenen yağışların gerçekleşmemesi hem de hava sıcaklıkların mevsim normallerin üzerinde seyretmesi, tarımdan gıdaya, enerjiden perakendeye birçok sektörü derinden etkiliyor.

1- Perakende alanında kışlıklar elde kalırken mağaza cirolarında yüzde 30 kayıp yaşanıyor.
2- Kuraklık martta da sürerse buğday ve ayçiçeği gibi ürünlerde yüzde 50’ye yakın ithalat gündeme gelebilir.
3- HES’lerin payının susuzlukla düşmesi elektrik fiyatlarının artmasında etkili olacak.

1- Tarımı mart korkusu sardı

TARIM alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileri şu an için korkulacak bir şey olmadığını ancak mart ayında da yağışların az seyretmesi halinde özellikle buğday ve ayçiçeği gibi ürünlerde büyük sıkıntılar yaşanabileceğini ifade etti. Türkiye’de şu an için tarımsal kuraklıktan bahsetmenin mümkün olmadığını ifade eden Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan, mart ayını beklemek gerektiğini söyledi. Arslan, “Üretici mart ayına kilitlendi. Şu anda üretimde yüzde 10-15’lik kayıp var. Yağış olmazsa ayçiçeği ve buğday gibi ürünlerde tehlikeli günler bizi bekliyor. Eğer mart kötü geçerse söz konusu ürünlerde yüzde 50’ye yakın ithalat gündeme gelebilir” dedi.

Trakya Birlik Genel Müdürü Adnan Tekçe, “Kış daha bitmedi. Ayçiçek ekimi başlamadı. Ayrıca Trakya’da bazı bölgelerde yağış normaldi. Şu an için korkulacak birşey yok” dedi. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin ise, “Sadece hububatta yüzde 20 ürün kaybı var. Saman sorunu olabilir, yem fiyatlarındaki artış tetiklenebilir, kuraklık hayvancılığı da etkileyebilir” ifadelerini kullandı.

2- Kışlıklar rafta AVM’ler boş kaldı

MEVSİM normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı hazır giyim ve ayakkabı sektörünün kış sezonu için ürettiği ürünlerin satışını olumsuz etkilerken, alışveriş merkezlerinin ziyaretçi sayıları da düştü. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, “Havaların sıcak olması nedeniyle cumartesi ve pazar günleri insanlar daha çok açık havada zaman geçiriyor. Mağazaların cirosu yüzde 30 düştü” dedi. Nane havalar nedeniyle yeni sezon ürünlerinin mağazalara erken girdiğini belirtti.

BOT, ÇİZME SATIŞI DÜŞTÜ

Kışlık ayakkabıların yerini bahar aylarında satılan ürünlerin almaya başladığını belirten Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin, şöyle konuştu: “Bot, çizme ve kışlık ayakkabı satışımız geçtiğimiz yıla göre yüzde 25 azaldı. Bir çok üretici için 2014 zor başladı. Mağazalar finansman sıkıntısı çekiyor, finansman sıkıntısı üreticiye de yansıyor.” Ocak’ta mağazaların cirolarının iyi gittiğini kaydeden Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, “Hava mevsim normalinde seyretseydi daha iyi olurdu” dedi.

3- 1 milyar dolarlık enerji kaybı olur

TÜRKİYE’yi etkisi altına alan kuraklıkla ilgili endişeler artıyor. Baraj ve nehirlerde su miktarı, son yılların en düşük seviyelerine indi. Resmi verilere göre, 2013 yılsonu itibariyle Türkiye’nin yaklaşık 64 bin megavatlık (MW) kurulu gücü içerisinde HES’lerin payı 22 bin MW seviyelerinde ve toplam 910 santralin neredeyse yarısını HES’ler oluşturuyor. Kuraklığın devam etmesi halinde HES’lerin üretimdeki payının düşmesi beklenirken, bu durum, daha yüksek maliyetli doğalgaz ve kömür santralleri ile ikame edileceğinden, elektrik fiyatlarının yükselmesi söz konusu olabilir. Ocak-Mart döneminde de yeterli miktarda yağmur ve kar yağmazsa, durumun kritikleşebileceği vurgulanıyor. Elektrik sektöründen bir temsilci, “Yaz aylarında doğalgazdan elektrik üretimi çok rahat olduğu için yazın bir sıkıntı yaşanmaz. Büyük etkiyi bahar aylarında yaşarız. Bahar aylarında gaz santrallerinin daha uzun süre çalışması durumunda, elektrik fiyatları da onların maliyetleri üzerinden belirlenecek. Bu da fiyatları yukarı çekebilir. Elektrik üretimimizin yüzde 25’ini HES’lerden karşılıyoruz. HES’lerin üretiminde yüzde 5’lik bir azalmanın karşılığı 12-13 milyar kilovatsaat (kWh). Yani yaklaşık 1 milyar dolarlık zarar oluyor” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı: Sıkıntı yok

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye genelinde yaşanan kuraklığa rağmen hiçbir ilde su sıkıntısı yaşanmayacağı belirtilerek, “Kuraklığa rağmen tedbirler neticesinde ülkemizde herhangi bir su sıkıntısı yaşanmamaktadır. 1 Ocak 2013- 31 Aralık 2013 arasında ülke genelinde ortalama yağış miktarı 564 mm gerçekleşmişken, bu yağış miktarı uzun yılları kapsayan ortalamasından ve geçen yıldan az oldu. Yağışlarda, normale göre yüzde 13, 2012’ye göre ise yüzde 24 azalma gözlendi” denildi.

112 milyar m3
Türkiye’de toplam kullanılabilir su miktarı

44 milyar m3
Türkiye’nin tükettiği su miktarı

32 milyar m3
Sulamada kullanılan su miktarı

7 milyar m3
İçme-kullanma su miktarı

5 milyar m3
Sanayide kullanılan su miktarı

10.5 milyar m3
İçmesuyu barajlarındaki su miktarı

Yüzde 54
İçme suyu barajlarındaki doluluk oranı

24 milyar m3
Sulama barajlarındaki su miktarı

Yüzde 47
Sulama barajlarındaki doluluk oranı

haber365

Bir Cevap Yazın