Gıda hilelerine bir yenisi daha eklendi. Denetimlerde sucuk, salam ve sosis gibi et ürünlerinde kemik unundan yapılan mekanik kıymaya rastlandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, on ay önce yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ne göre kemikten ayrılan et olarak bilinen mekanik kıyma kemik karışma riski olduğu gerekçesiyle hem kırmızı hem de beyaz et ve ürünlerinde bulunması yasak. 2013 yılında mekanik kıymayı önlemek amacıyla 100 binin üzerinde denetim gerçekleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2 bin 600 civarında işletmeye idari para cezası verildi. Laboratuarlarda yapılan analizlerde et içerisindeki kalsiyum ve protein oranının ölçümü gerçekleştirildi. Mekanik kıymanın Türkiye’de üretimi yasak değil ancak sucuk, salam ve sosis gibi et ürünlerinin içerisine katılamıyor. Bazı firmaların tavuk kemiklerinin makineler aracılığı ile un haline getirilen ve piyasada 1,5 liraya satılan mekanik kıymayı ihraç amaçlı ürettiği ancak iç piyasada kullandığı belirtiliyor.
Jelatin olarak getiriliyor
Türkiye’de ise mekanik kıyma üretimi fazla değil. Etin vakum yöntemiyle kemikten ayrılmasında üretilirken ağırlıklı olarak yurt dışından et proteini olarak getirildiği iddia ediliyor. Başka iddia ise et proteinin Türkiye’ye girişi yasak olduğu için ‘jelatin’ olarak getirilerek et ürünlerine protein değerini yükseltmek için katılması.
14 işletmeye suç duyurusu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakanlık Mart-Aralık 2013 dönemi arasında et ve et ürünleri işletmelerine yönelik 108 bin 30 adet denetim gerçekleştirdi. Bu denetim sonuçlarından 14’ü savcılığa suç duyurusu, 2 bin 595 adedi ise idari para cezası şeklinde uygulandı. Böylece Bakanlık tarafından denetlenen işletmelerin yaklaşık yüzde 2.5’inin tebliğe aykırı davrandığı tespit edildi. Cezaların yüzde 30’u hijyen esaslarına aykırılıktan kesildi.
haber46