Süne Zararlısına Karşı Biyolojik Mücadele Başlatıldı

0
1258

Kırklareli Tarım Müdürü Hasan Çebi, süne mücadelesinde kimyasal yerine çevre ve insan sağlığı açısından riskleri en aza indirilmiş yöntemlerden biyolojik mücadeleyi tercih ettiklerini bildirdi.

Havaların serin ve yağışlı olmasından dolayı geçen yıla göre süne zararlısının az olduğunu bildiren, Tarım Müdürü Hasan Çebi, Kırklareli’ de 1987 yılında devlet mücadelesi ile başlayan süne mücadelesi çalışmaları 2002 yılına kadar uçak ile 2002 yılından sonra ise yer aletleri ile devlet yardım mücadelesiyle devam ettiğini kaydetti.

Trakya’da buğday alanlarına önemli düzeyde zarar veren ”süne” zararlılarını önlemek amacıyla biyolojik mücadele başlatıldı. Kırklareli Tarım Müdürü Hasan Çebi, yaptığı açıklamada, il genelinde 55 teknik personelden oluşan 15 ekip tarafından, 550 bin süne yumurta parazitoid üretildiğini söyledi. Süne yumurta parazitoitlerinin, sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanları olduğunu ifade eden K

ırklareli Tarım Müdürü Hasan Çebi, ”Süne yumurta parazitoitleri, buğday ürününün kalitesini önemli oranda düşüren süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakmak suretiyle doğal bir biyolojik mücadeleyle bize yardımcı olmaktadır. Böylece süne oluşumunu tamamlamadan yok olmakta. Doğal mücadele sayesinde milyonlarca dolarlık ilaç, araç, işçilik gibi birçok konuda tasarruf edilmekte olup, bu sayede hububat ürününün kalitesi de korunmaktadır” dedi.
Kırklareli’de toplam 2 milyon 683 bin 110 dönüm buğday alanında süneyle mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Kırklareli Tarım Müdürü Hasan Çebi, süne mücadelesinde kimyasal yerine çevre ve insan sağlığı açısından riskleri en aza indirilmiş yöntemlerden biyolojik mücadeleyi tercih ettiklerini bildirdi. Havaların serin ve yağışlı olmasından dolayı geçen yıla göre süne zararlısının az olduğunu bildiren Kırklareli Tarım Müdürü Hasan Çebi, Kırklareli’de 1987 yılında devlet mücadelesi ile başlayan süne mücadelesi çalışmaları 2002 yılına kadar uçak ile 2002 yılından sonra ise yer aletleri ile devlet yardım mücadelesiyle devam ettiğini kaydetti. Geçen yıl laboratuarda yaklaşık 1 milyon 500 parazitoit üretildiğini ifade eden Kırklareli Tarım Müdürü Hasan Çebi, şöyle devam etti: ”Teknik elemanlarımız buğday alanlardan toplanan ergin sünelerin iklim odalarına bırakarak, çalışma başlattı. Toplanan ergin sünelerden yumurta elde edilmesi ve yumurtaların dondurulması, embriyonsu ölen yumurtaların kartonlara yapıştırılması, yumurtaların tüplere konularak parazitlenmesi ve en son parazitli yumurtaların kutulanarak doğaya salınması ile çalışmalar tamamlanacaktır. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü olarak 550 bin süne parazitoidi ürettik.”
Kırklareli Tarım Müdürü Hasan Çebi, ayrıca, üretilen ilk parti süne parazitoidlerinin ilk olarak Kavakdere köyüne salındığını ve geri kalanlarının da değişik bölgelere salınacağını bildirdi .

Kaynaklar : www.trakyaweb.com, www.fao.org

 

Bir Cevap Yazın