Süne Zararlısıyla Biyolojik Mücadele

0
1690
süneTürkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Kırklareli’de buğday alanlarına önemli düzeyde zarar veren “süne” zararlılarını önlemek amacıyla biyolojik mücadele başlatıldı.
Kırklareli Tarım Müdürü Hasan Çebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde 15 ekip ve 55 teknik personel ile 550 bin süne parazitoid üretildiğini söyledi.
Toplam 2 milyon 683 bin 110 dönüm tarım alanı bulunan Kırklareli’de, süneyle mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Çebi, “Süne mücadelesinde kimyasal yerine çevre ve insan sağlığı açısından riskleri en aza indirilmiş yöntemlerden biyolojik mücadele önemli bir yer tutmaktadır” dedi.
Havaların serin ve yağışlı olmasından dolayı geçen yıla göre süne zararlısının az olduğunu bildiren Çebi, Kırklareli’de 1987 yılında devlet mücadelesi ile başlayan süne mücadelesi çalışmaları 2002 yılına kadar uçak ile 2002 yılından sonra ise yer aletleri ile devlet yardım mücadelesiyle devam ettiğini kaydetti.
Geçen yıl laboratuvarda yaklaşık 1 milyon 500 parazitoid üretildiğini ifade eden Çebi, şöyle devam etti:
“Teknik elemanlarımız tarafından buğday alanlarından toplanan ergin süneler, iklim odalarına bırakılarak çalışmalar başlatıldı. Toplanan ergin sünelerden yumurta elde edilmesi ve yumurtaların dondurulması, embriyonsu ölen yumurtaların kartonlara yapıştırılması, yumurtaların tüplere konularak parazitlenmesi ve en son parazitli yumurtaların kutulanarak doğaya salınması ile çalışmalar tamamlanacak. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü olarak 550 bin süne parazitoidi ürettik. “
Çebi, ayrıca, üretilen süne parazitoidlerinin ilk olarak Kavakdere köyüne salındığını ve geri kalanlarının da değişik bölgelere salınacağını sözlerine ekledi. (AA)

Bir Cevap Yazın