TZOB Genel Başkanı Bayraktar,”Sanayicinin çiğ süt için önerdiği 1,05 liralık fiyat kabul edilebilir değil”dedi.
ANKARA – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayicinin çiğ süt için önerdiği 1,05 liralık fiyatın kabul edilebilir olmadığını, çiğ süt fiyatları konusunda Et ve Süt Kurumunun en kısa zamanda piyasa girmesi ve müdahale etmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde yeni bir süt ve et krizinin yaşanabileceğini belirtti.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, 6 aylık çiğ süt fiyatını belirlemek üzere 9 Ocak’ta bütün tarafların Ulusal Süt Konseyinde bir araya geldiğini ve üreticilerin çiğ sütün litre fiyatının 1,20 lira olmasını talep ettiklerini ifade etti. Sanayicilerin ise fiyatın 1 lira kalmasını önerdiklerini aktaran Bayraktar, anlaşma sağlanamadığını ve tarafların teklifleri değerlendirmesi için toplantının 25 Ocak 2014’e ertelendiğini hatırlattı.
Süt üretimi ve hayvancılığın sürdürülebilirliğini imkansız kılan, tek taraflı olarak sanayicilerin belirlediği bu fiyatla üreticinin üretimi sürdürebilmesinin zora girdiğini belirten Bayraktar, bu ay kurdaki değişimden kaynaklı yeme yüzde 10’a varan oranlarda yapılan zamlar ve enflasyon gibi etkenlerin sütte maliyetin 1,20 liranın üzerine çıkmasına neden olduğunu ifade etti.
“Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya müdahale etmesi gerekiyor”
Sanayicinin çiğ süt için önerdiği 1,05 liralık fiyatın kabul edilebilir olmadığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Çiğ süt fiyatları konusunda Et ve Süt Kurumu’nun en kısa zamanda piyasa girmesi ve müdahale etmesi gerekiyor. Aksi takdirde yeni bir süt ve et krizi kapıda. Devletin tarım içindeki hayvancılık destekleri payını yüzde 5’lerden yüzde 28’lere kadar çıkarmasının, üreticilere bu desteklerle birlikte yatırım imkanlarını artırmak için sıfır faizli krediler, hibe destekler vermesinin, yerli ve yabancı birçok büyük ölçekli işletmenin kurulmasının, bir elin parmağını geçmeyecek sanayiciler tarafından bir anda yok edilmesine göz yumulmamalıdır. Şu da iyi bilinmelidir ki hayvancılık sektörümüzde yaşanacak bir istikrarsızlık, yeni yatırımcıların hevesini kıracağı gibi, kurulu birçok işletmenin de üretimden vazgeçmesine neden olacaktır.
haber46