Sütaş’tan etkilendiler 3 bin büyükbaş hayvan çiftliği kuruyorlar

0
1738

Büyükbaş yetiştiriciliğiSÜTAŞ’TAN ETKİLENDİLER 3 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN ÇİFTLİĞİ KURUYORLAR -SÜTAŞ’IN AKSARAY’A FABRİKA AÇMASI ÜZERİNE KURULAN ÇİFTLİKTE 400 BÜYÜKBAŞ HAYVANA ULAŞILIRKEN, PROJE SONUNDA İKİ ÇİFTLİKTE 3 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVANA ULAŞILMASI HEDEFLENİYOR

AĞAÇÖREN (A.A) -Aksaray’da Sütaş’tan etkilenerek kurulan çiftlikte 400 büyükbaş hayvana ulaşılırken, proje sonunda iki çiftlikte 3 bin büyükbaş hayvana ulaşılması hedefleniyor.

Aksaray’daki Şehzade Yavuzlar Şirketine ait çiftliğin İşletme Müdürü Eren Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılığa yönelik bir çiftlik projesinin uzun zamandır planlarında olduğunu, ancak buna cesaret edemediklerini söyledi.
Sütaş’ın Aksaray’a fabrika açmasının kendileri içinde yeni bir başlangıç olduğunu belirten Sözen, ”Sütaş’ın Aksaray’a Entegre Tesisi açması bizi de planladığımız hayvancılık projesini gerçekleştirmeye teşvik etti” dedi.
Projenin ilk aşamasında 2009 yılında memleketleri olan Ağaçören ilçesine bağlı Camili beldesinde 100 büyükbaş hayvanla bir çiftlik kurduklarını anlatan Sözen, ”Bu çiftlikteki hedefimiz 5 yıl içinde 1000 büyükbaşa ulaşmaktı. Şu an için 2 yılda 400 büyükbaş hayvana ulaştık. Şu ana kadarki yatırımımız 4 milyon lirayı geçti” diye konuştu.
Aksaray’da ikinci bir çiftlik kuracaklarını ve toplamda 3 bin hayvana ulaşacaklarını vurgulayan Sözen, şunları ifade etti:
”Projenin ikinci aşamasını Aksaray’da kuracağımız yeni çiftlikte gerçekleştireceğiz. 513 dönüm arazi aldık ve bu araziyi bin 500 dönümün üzerine çıkaracağız. Aksaray’daki bu yatırımımız da 10 milyon liralık bir yatırım. 2012 yılı içinde 500 büyükbaş hayvanla faaliyete geçecek olan bu çiftliğimiz 2 bin büyükbaş kapasiteli olacak. İki projenin de tamamen faaliyete geçmesiyle birlikte toplamda 3 bin büyükbaşa ulaşacağız. Ayrıca iki projede toplam 45 kişiye istihdam da sağlayacağız.”
-AVRUPA STANDARTLARINDA ÇİFTLİK-
Bölgenin en büyük ve en modern çiftliklerinden birisini oluşturduklarını vurgulayan Sözen, şöyle devam etti:
”Çiftliğimizde teknolojinin sunduğu tüm imkanları kullanırken, Avrupa standartlarında bir çiftlik kurduk. Hayvanları sağmal, yeni doğan ve yaşlarına göre gruplandırdık. Yeni doğan buzağıları 70 güne kadar buzağı kulübesine alarak özel bakıma almaktayız. Daha sonra yaşlarına ve cinsiyetlerine göre ayrı bölümlere almaktayız. Süt üretiminde de ise sağmal gruplar oluşturmaktayız. Ayrıca bilgisayar ortamında günlük süt üretimini takip ederek hastalıkları da erken tespit ederek müdahale etmekteyiz. Süt sağım ünitesinde hiç hava almadan ineklerin memesinden alınan sütleri soğutma tankına, oradan da yine hava almadan araçlarla Sütaş’a göndermekteyiz.”
Sözen, projelerini hayata geçirmelerinin bulundukları bölge için de örnek olacağını ve çiftçileri hayvancılığa teşvik edeceğini sözlerine ekledi.

Bir Cevap Yazın