Sütten alkol çıkardı

0
908
Sütten alkol çıkardı

Trakya’da KOBİ’ler süt sektöründe yeni bir inovasyona imza attı. Trakya Kalkınma Ajansı’ndan destekli firmalar, kozmetik, gıda ve ilaç sektöründe kullanılmak üzere sütten etil alkol üretti.

Trakya Bölgesi’ndeki girişimcilerin önünü açmak ve yeni projeleri desteklemek için kurulan Trakya Kalkınma Ajansı, son dönemde büyük başarılara imza atıyor. Bu yıl 496 adet inovatif projeye destek veren kuruluş, çok sayıda yeniliği ekonomiye kazandırdı. Ajansın desteklediği en ilginç projelerden biriyse süt ve süt ürünlerine yönelik çalışmaydı. 30’a yakın KOBİ bir araya gelerek kozmetik ve ilaç üretiminde kullanılmak üzere süt ve süt ürünlerinden etil alkol çıkardı. Projede özellikle peynir altı suyu olarak bilinen ve çevresel sorunlara da yol açan atıklar kullanılıyor. Bugüne kadar ağırlıklı olarak ithal edilen etil alkolün kozmetik ve ilaç yapımındaki pazar büyüklüğünün 250 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Geliştirilen proje, etil alkolün yanı sıra peynir suyundan bioethanol ve astetik asit üretimini de kapsıyor. Projeyle başlayacak geri dönüşüm hattı sayesinde günde 120 ton peynir altı suyu işlenecek. Elde edilecek fermante ürünler, kozmetikten ilaç üretimine gıdadan tekstile kadar oldukça farklı alanlarda kullanılacak. Süt ve süt ürünleri üretiminde gerek çevreye verdiği zarar gerekse maliyetler açısından en önemli sorunların başında peynir altı suyu olarak tabir edilen atıklar geliyor. Bu maddenin ekonomiye kazandırılması üniversite- sanayi işbirliği ile gerçekleşti. Projede birçok akademisyen görev aldı. Sütten etil alkol ve bioethonel etme süreci ise şu şekilde işliyor: Sütün peynir yapılmasından sonra geride kalan sıvıya peynir altı suyu adı veriliyor. Bu su protein, vitamin ve minerallerin yanı sıra süt laktozunun yaklaşık yüzde 50’sini içeriyor. Buradan mineral madde ve laktozca zengin peynir suyu permeatı elde ediliyor. Permeat uygun mayalarla ve özel bakterilerle işlenip alkole ve bioethanole dönüştürülüyor.

GERİ DÖNÜŞÜM HATTI
Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje ile alınacak geri dönüşüm hattı sayesinde günde 100-180 ton peynir altı suyu üretilmesi planlanıyor. Geri dönüşüm süreci sonunda elde edilecek ürünlerin kozmetik sektörlerine pazarlanması amaçlanıyor.

496 YENİ GİRİŞİMCİ ÇIKTI
Trakya Kalkınma Ajansı çalışmalarıyla bölgede öne çıkmayı başardı. Ajansın Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, son bir yılda 496 kişiyi girişimci adayı yaptıklarını söyledi. Süt ürünlerine yönelik bu projenin de çevre ve girişimcilik açısından önemli olduğunu kaydetti.

SABAH

Bir Cevap Yazın