GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, katkı maddesi kullanılmaksızın makarnaya doğal sarı rengini verecek buğday çeşidi geliştirdi. ‘Güney Yıldızı’ adı verilen buğdayın ekimine başlandı.
GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, katkı maddesi kullanılmaksızın makarnaya doğal sarı rengini verecek buğday çeşidi geliştirdi. ‘Güney Yıldızı’ adı verilen buğdayın ekimine başlandı. Bu yıl içinde özel sektöre satışa çıkacak ‘güney yıldızı’ için hedef, dünya pazarına açılmak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre buğday çeşidi geliştirmek için 12 yıldır çalışmaların yapıldığı GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, şimdiye kadar 13 tane makarnalık buğday çeşidini tescil ettirdi. Bunlar arasından en dikkat çekici olanı ise ‘güney yıldızı’ olarak gösteriliyor. Katkılı ve zenginleştirilmiş makarnaların üretim aşamasında vitamin ve sebze tozu gibi maddeler kullanılarak makarnanın parlak, sarı ve camsı özellik alması sağlanıyordu. Bu yıl ekimine başlanan ‘güney yıldızı’, içerdiği renk pigmentleri sayesinde, katkı maddesi kullanılmadan üretim yapma imkanı sunuyor. Makarna, buğday, irmik ve kuskus yapımında kullanılacak güney yıldızı, bu özelliği ile sanayiciye üretim aşamasında büyük kolaylık sağlayacak.
-KALİTE VE VERİMİ DİKKAT ÇEKİYOR –
Güney Yıldızı kalite ve verimlilik özellikleri ile de ön plana çıkıyor. Yaklaşık yüz santimetre uzunluğunda olan buğday, hektar başına 6 bin 550 kilogram verime sahip. Protein oranı 14.4-20.8 ile bin dane ağırlığı 42.1 gram olan güney yıldızı, diğer makarnalık buğday çeşitlerinden ayrılıyor. Hastalıklar ile kuraklık ve sulu şartlara dayanıklılık konusunda da farklılık gösteren bu çeşit için özel sektörden şimdiden talep geldiği belirtiliyor. Buğday çeşidini geliştiren merkez, yeni buğday çeşidinin bu yıl özel sektöre satışına başlamayı planlıyor. Satılan veya üretim hakkının devredildiği özel sektör ile anlaşma yapacak olan merkez, ürünün yurt dışına ihraç imkanını da şart koşuyor.
Kaynak: www.ankaajansi.com.tr