Talebin fazla olmaması şekerin tadını iyice kaçırdı

0
826
sekerin-tadini-iyice-kacirdi

Dünya gıda fiyatları beş aydır görülen kesintisiz düşüşün ardından başta şeker, tahıl ve yağ fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak ekimde bir önceki aya göre yüzde 1.3 arttı.

Uluslararası piyasalarda son 5 aydır düşüş trendinde olan gıda fiyatları artışa geçti. Dünya gıda fiyatları beş aydır görülen kesintisiz düşüşün ardından şeker, tahıl ve yağ fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak ekimde bir önceki aya göre yüzde 1.3 arttı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan Küresel Gıda Fiyatları Endeksi ekimde 205.8 puana yükseldi. FAO Şeker Fiyat Endeksi yüzde 7.4’lük bir artışla 265 puana gelerek 18.4 puan arttı ve ekim ayında fiyatı en çok yükselen emtiası oldu. şekerde arz sıkıntısı nedeniyle yaşanan fiyat artışı uluslararası piyasalarda şekerin tadının kaçmasına neden oldu. FAO’nın gıda fiyatları endeksinin yaşadığı hafif artış Nisan 2013’ten bu yanakaydedilen ilk yükseliş. Artış özellikle şeker fiyatı endeksindeki artıştan kaynaklansa da diğer gıda gruplarında da artışlar kaydedildi.

Brezilya’da şeker deposunda yangın

FAO Şeker Fiyat Endeksi özellikle Brezilya’nın güneyinde bulunan dünyanın en büyük şeker üreticisi ve ihracatçısının elverişsiz hava koşulları sebebiyle hasatlarında gecikme yaşanması sebebiyle önemli bir artış yaşadı. Endeks 8.4 puan artarak 265 puana geldi. Ayrıca Brezilya’nın Santos Limanı’nda bulunan çok büyük bir şeker deposunda çıkan yangın, şeker fiyatlarına yansıdı. Şeker fiyatları 2013/14 dönemi için şeker üretim arzında belirsizlikten dolayı ekim ayı süresince volatil seyretti.

Buğday ve pirinçte hafif kıpırdanma var

FAO ayrıca her ay güncellediği 2013/14 dünya tahıl üretimi beklentisini 10 milyon ton yükselterek 2.498 milyar tona yükseltti. Eylül ayı verilerine göre yüzde 1 artışla 197 puana yükselen Tahıl Fiyatı Endeksi Ekim 2012 seviyesine göre halen 57 puan geride. Bu yıl için tahmin edilen tahıl üretimi ve elverişli arz görünümü özellikle mısırda olmak üzere tahıl fiyatı beklentilerini kaygılandırdı. Yine de buğday fiyatları Arjantin ve Karadeniz bölgelerinde, firmalardan gelen ithalat talebiyle güçlendi. Eylüldeki düşüşten sonra pirinç fiyatları da tekrar hafif bir yükselişe geçti.

Palmiye yağı 13 ayın en yüksek seviyesinde

Bitkisel yağlar yüzde 3.7 yükselerek 188 puana yükseldi. Palmiye yağı fiyatları, Güneydoğu Asya arzının beklenenden düşük olması ve dünya ithalat talebinin yüksek olması sebebiyle, yüzde 5’lik bir artış yaşayarak 13 ayın en yüksek seviyesine geldi. Öte yandan soya yağı değerler, soya fasulyesi arz beklentilerinin çok yüksek olması sebebiyle güçsüzleşerek Ekim 2011 ve 2012 fiyatlarının altında seviyelerde sabitlendi.

Süt ürünleri fiyat endeksi yüzde 0.4 yükselerek 252 puana ulaştı. Çin’in tam süt tozu talebinin güçlü seyretmesi bu ürünün fiyatını artırırken, peynir fiyatları ise aynı kalıyor. Endeks 2012 Ekim ayına göre yüzde 25 daha yukarıda. Et Fiyat Endeksi ise 184.2 puanla eylül ayına göre neredeyse hiçbir değişiklik göstermiyor. Farklı et grubu kategorilerinden koyun ve büyükbaş hayvan eti fiyarları yükselirken, kümes hayvanları ve domuz eti fiyatları düşüş gösterdi. Kümes hayvanları ve domuz etinde yem fiyatlarının düşmüş olmasının etkileri görüldü.

haberdunya

Bir Cevap Yazın