Tarçın Tüketmek Öğrenmenizi Hızlandırabilir

0
862
Tarçın Tüketmek Öğrenmenizi Hızlandırabilir

Eğer öğrenmede problem yaşıyorsanız belki de daha fazla tarçın yemelisiniz. Rush Üniversitesi’nden nörobilimci Dr. Kalipada Pahan ve VA Tıp Merkezi ‘nden Jesse Brown’ın yaptığı yeni bir araştırmada tarçın verilen farelerin labirentte daha çabuk yolunu bulduğu keşfedildi.

Pahan ve meslektaşları fareleri teste tabi tutarak, zayıf öğrenenden , iyi öğrenene doğru fareleri ayırdı. Labirentin sonundaki yiyeceği bulmak için, yanlış yöne dönme eğilimleri neticesinde  öğrenme açısından zayıf olan fareler ortalama 150 saniyede yiyeceği bulabiliyordu.  Fareler 1 ay boyunca tarçın yedikten sonra, labirenti çözme süreleri 60 saniyeye indi.  İşte bu öğrenmek için doğru yolda olduklarını gösterdi.

Asıl gizem ise tarçına aroması ve kokusunu veren sinnamaldehit ve birkaç maddeden geçiyor. Bu bileşenler karaciğerde metabolize olur ve sodyum benzoat ve sinnamik asite yıkılarak, hemen sonrasında beyne giriyor. Bu beynin hafızadan sorumlu kısmı , hippokampüsün plastikliği uyarır. Tarçının koklanması bunun için yeterli değil, yenerek tüketilmesi gerekiyor.

Ayrıca iki gruba ayrılan fareler incelendiğinde zayıf öğrenenlerde daha fazla GABRA5 ve daha CREB proteini bulundu. Tarçın tedavisi bitince, bu proteinler iyi öğrenenlerle aynı seviyeye geldi.

Tarçın Tüketmek Öğrenmenizi Hızlandırabilir

Ayrıca sodyum benzoatın beyin hücrelerinin yapısal entegrasyonunu arttırdığı ve bu sayede aralarındaki iletişimi iyileştirdiği görüldü. Pahan tarçının öğrenciler gibi öğrenme kapasitesini sadece arttırmayacağını , yanı zamanda Alzheimer ve Parkinson hastalığını tedavisinde kullanılacağını umuyor. Dr. Pahan klinik çalışmaları beklemeden, her gece yatmadan önce 3,5 g tarçını balla karıştırarak tükettiğini belirtiyor.  Klinik çalışmalar da planlandı. Öyle görünüyor ki, tarçın işe yarıyor. Araştırma Journal of Neuroimmune Pharmacology’de yayınlandı

Kaynak : gizmag.com – gercekbilim.com

Bir Cevap Yazın