Tarım atıklarından saksı toprağı üretimi

1
1433
Tarım atıklarından saksı toprağı üretimi
Saksı Toprağı Pojesi

Süs bitkisi üretimi için kullanılan saksı toprağı ihtiyacı, tarımsal atıklardan üretilerek karşılanacak. Sakarya Ziraat Odası tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen proje kapsamında, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü hasat artıkları ve hayvansal gübrelerden oluşturulan karışımla süs bitkileri için saksı toprağı üretecek. Projenin ana maddesini ise fındık çotanağı oluşturacak.

Türkiye süs bitkisi üretimi için her yıl yurtdışından yaklaşık 30 bin ton civarında torf ithal ediyor. torfa alternatif olacak saksı toprağı çalışması için başlatılacak projenin, bu ithalatı büyük oranda azaltması bekleniyor. Proje kapsamında kullanılacak ürünler fındık çotanağı, çim biçme atıkları, mısır samanı, süpürge otu, çeltik kavuzu, ayçiçeği atıkları gibi her türlü bitkisel hasat atığı olacak.

Elde edilecek ürün özellikle rulo çim üretimi yapılan tarım arazilerinde de kullanılabilecek. SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Saim Özdemir, başka bir çalışmada fındık çotanağından saksı toprağı üretimi gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Dış mekan süs bitkisi sektörünün merkezi konumuna gelen Sakarya’da halen saksıda yetiştirmeye hiç uygun olmayan doğal toprak kullanılıyor. Süs bitkiciliğinde ileri gitmiş ülkelerde toprak yerine çoktandır organik bazlı malzemeler kullanılıyor. Geliştirilen bu projede de bölgemiz koşullarında bol miktarda bulunan organik artık ve atıklardan saksı toprağı geliştirme teknik ve yöntemleri pratik olarak süs bitkisi üreticileri ile paylaşılacak” dedi.

Saksı toprağı projesinin ana bileşenin, saksı yetiştirme ortamı olmaya çok müsait olan Türkiye’ye özgü ürün fındık çotanağı olacağına değinen Özdemir, “Diğer tarımsal atıklar ve hayvansal gübreler de fındık çotanağına eklenip harmanlanarak fiziksel karakter oluşturma ve gübre sağlama yönünden ideal saksı toprağı oluşturulacak. Geliştirilen yetiştirme ortamı hem bitkilere daha fazla su ve gübre sağlayabilecek ve hem de saksıda stabil tutunma ortamı sağlayacak. İlave gübrelemeye gerek kalmayacak. Doğal toprak ve torfa alternatif olabilecek saksı toprağı üretilmiş olacak. Bu sayede toprağımız erozyona uğramayacak, atıklarımız değerlendirilmiş olacak. Alternatif ürün sayesinde yurt dışından torf ithalatı önlenecek. Talep ortadan kalkacak” şeklide konuştu.

Kaynak: Tarla Sera

1 Yorum

  1. Çok başarılı olacağına inanıyorum. Hele de lisans ve yüksek lisans öğrencilerini yapıyor olması ayrı bir önem taşıyor.

Bir Cevap Yazın