Tarım Bakanımız nasıl şövalye oldu?

0
1080
Tarım Bakanımız nasıl şövalye oldu?

Fransa Hükümeti, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e “şövalye liyakat nişanı” verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 129 yıldır ilk kez bir Türk Bakan’a bu nişan verildi.

3 yıl önce Fransa, tarım ve hayvancılıkta sıkıntılı günler yaşıyordu. Çiftçiler eylemler yapıyor, ürünlerini satamadıklarını ifade ediyordu. Çıkış yolu arayan Fransa, Türkiye’yi “hedef pazar” seçti.

Fransa Hükümeti, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e “şövalye liyakat nişanı” verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 129 yıldır ilk kez bir Türk Bakan’a bu nişan verildi.

Şövalyelik Ortaçağın derebeylik düzeninde çok önemli bir unvandı. Soyluluğu ifade eder. Fransa Hükümeti’nin her yıl şövalyelik nişanı dağıtırken 129 yıl sonra bir Türk Bakan’a üstelik Tarım Bakanı’na bu nişanı vermesinin bir anlamı olmalı.
Fransa Hükümeti bizim Tarım Bakanımıza neden şövalye nişanı verdi?

Geçen hafta Paris’te yapılan törende Mehdi Eker’e Fransa Hükümeti’nin ‘Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı’ (Chevalier dans l-Ordre du Merite Agricole.)’nı Fransa Tarım Bakanı Stephane Le Foll verdi. Fransız Bakan, tarımsal gelişime katkıları ve G20 toplantısında önemli kararların alınmasındaki etkin çalışmaları dolayısıyla Eker’in Şövalye Liyakat Nişanı’na layık görüldüğünü söyledi.

Stephane Le Foll, Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in tarıma dayalı parlak bir kariyeri olduğunu belirterek, hükümet adına bu Liyakat Nişanı’nı vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İki ülke arasındaki köklü ilişkilerin Birinci François ve Kanuni Sultan Süleyman’a kadar uzandığını söyleyen Fransız Bakan, Türkiye ve Fransa’nın aynı coğrafyanın bir bütünü olduğuna dikkat çekti.

Şövalye Liyakat Nişanı’nı alan Bakan Eker ise, konuşmasında 1883’ten bu yana verilen tarım alanında şövalye liyakat nişanının ilk kez bir Türk Bakan’a verildiğini söyledi. Eker sözlerini şöyle sürdürdü: “Şövalye Liyakat Nişanını, dostluğumuzun her gün geliştiği bir ülkenin bakanından almaktan onur duyuyorum.”

Türkiye ve Fransa’nın tarım alanında yapacağı işbirliğinin, dünyada açlığın giderilmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını, Türkiye ve Fransa’nın tarım alanında önemli potansiyele sahip iki ülke olduğuna değinen Eker özetle şunları söyledi:”Ortak idealler ve hedeflere sahip iki ülkenin rekabet etmek yerine işbirliği içinde olması gerekir.Bugün dünyada yeteri kadar üretim olmasına rağmen 1 milyar insan açlık çekiyor. Dünyanın şu anda ihtiyacı, daha çok adalet, daha çok eşitlik ve daha çok sevgi ve merhamettir. Eğer dünyada 1 milyar insan yatağa aç giriyorsa, o dünya geri kalanlar için de güvenli bir yer olmayacaktır. Üretimle ilgili olarak gelişmekte ve az gelişmiş ülkelerin kapasitelerinin artırılması için çalışılması gerekir.”

Eker, gerek tarım gerek hayvancılık ve ticaretin geliştirilmesi alanında daha somut projeler üzerinde çalışılması konusunda Fransa Tarım Bakanıyla anlaştıklarını söyledi.

Törendeki konuşmalardan anlaşıldığı kadarıyla, “tarımsal gelişime katkıları ve G20 toplantısında önemli kararların alınmasındaki etkin çalışmaları” nedeniyle Bakan Eker’e liyakat nişanı verildi.

G20 toplantısında alınan önemli kararların ne olduğunu ve Türkiye’ye yansımasının en olacağını açıkçası bilmiyoruz. Fakat bildiğimiz şu ki, bundan 3 yıl önce Fransa, tarım ve hayvancılıkta sıkıntılı günler yaşıyordu. Çiftçiler eylemler yapıyor, ürünlerini satamadıklarını ifade ediyordu. Çıkış yolu arayan Fransa, Türkiye’yi “hedef pazar” seçti. Fransız Tarım Bakanı, bunun için 5 milyon euro kaynak ayırdıklarını söylemişti.

Fransa Türkiye’yi “hedef pazar” seçerken, Türkiye’de canlı hayvan ve et ithalatı için kapıları açtı. Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, 2010- 2012 döneminde Türkiye Fransa’dan yaklaşık 250 milyon dolarlık canlı hayvan ve et ithalatı gerçekleştirdi. Fransızlar bu işten çok memnun oldu.Sevinçle, “hayvancılığımızı Türkler kurtardı” diye açıklama yaptılar.
Şövalyelik nişanı bu sevincin ödülü olabilir mi?
Türkiye, canlı hayvan, et, ot ve saman ithal ederken Tarım Bakanımızın Fransa’dan şövalyelik nişanı alması düşündürücü değil mi?

Ali Ekber Yıldırım / Dünya

Bir Cevap Yazın