Tarım Bakanlığı At Hastalıklarıyla Mücadele Edecek

0
1431
at resmi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Ruam ve atların enfeksiyöz anemisi hastalıklarından korunma ve mücadele edilmesini amaçlayan tebliğleri Resmi Gazete’de yayımlandı.

at resmi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hayvanlarla ilgili hastalıkları konu alan tebliğleri Resmi Gazete’de yayımlandı. Atların enfeksiyöz anemisi hastalığına karşı hastalıktan korunma ve hastalıkla mücadele edilmesini sağlamayı amaçlayan “Atların Enfeksiyöz Anemisi Hastalığına Karşı Korunma Ve Mücadele Yönetmeliği” atların enfeksiyöz anemisi hastalığından şüphe edilmesi durumunda hastalığın bildirimi, şüphe edilen ve hastalık teyidi yapılan işletmelerde hastalığın kontrolü ve hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemleri içeriyor.
Atların Enfeksiyöz Anemisi hastalığının varlığı ya da varlığından şüphelenildiğinde hayvan sahibi, bakıcısı veya hastalığı takip eden serbest veteriner hekim tarafından yetkili otoriteye bildirilecek.
Hastalıktan şüpheli tek tırnaklı hayvanlar ayrı bir yerde muhafaza edilecek. Şüpheli hayvanlardan resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekimler tarafından alınan kan serumlarında yapılan incelemeler sonuçlanana kadar yetkili otorite, işletmeyi gözetim altında bulundurulacak. İşletmeye tek tırnaklı hayvan giriş çıkışı yasaklanacak.

-RUAM HASTALIĞI-

Ruam hastalığına karşı hastalıktan korunma ve hastalıkla mücadele edilmesini sağlamayı amaçlayan Yönetmelik Ruam hastalığından şüphe edilmesi durumunda hastalığın bildirimi, şüphe edilen ve hastalık teyidi yapılan işletmelerde hastalığın kontrolü ve hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemleri kapsıyor.
Tektırnaklı hayvanlardaki burun akıntısı, burunda ülser, çene altı lenf yumrularının ağrısız şişkinliği veya deride ağrısız şişkinlikler yahut sebepsiz zayıflayan, vücut harareti değişiklik gösteren, öksüren ve yapılan tedaviye cevap vermeyen, testisleri şişmiş ve iltihaplı hayvanlar Ruam hastalığından şüpheli kabul edilecek.
Hastalıktan şüpheli tektırnaklı hayvanlar ayrı bir yerde muhafaza edilecek. Şüpheli hayvanlara resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekimler tarafından mallein testi uygulanacak. İşletmeye tektırnaklı hayvan giriş çıkışı yasaklanacak.

ANKA Ankara Haber Ajansı – www.ankaajansi.com.tr

Bir Cevap Yazın