Tarım bakanlığı basın açıklaması

0
1242

Tarım ve Köyişleri BakanlığıBazı basın yayın organlarında “altın çilek” isimli ürüne ilişkin haberler yer almaktadır. Kamuoyunda oluşabilecek yanlış bilgilendirmelerin önüne geçilebilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaya gerek görülmüştür.

İlgili mevzuata göre, “Özel beslenme amaçlı gıdalar dahil herhangi bir gıda maddesinin etiketinde, o gıda maddesinin hastalıkları önleme, iyileştirme ve tedavi etme özelliği olduğunu bildiren veya ima eden ifadeler yer alamaz. Bu hususlar gıda maddesinin tanıtımı ve reklamı için de geçerlidir” ifadesi yer almaktadır. Bu kapsamda, “zayıflama amaçlı veya yardımcı tedavi amaçlı” ürünlere Bakanlığımızca “üretim izni” verilmesi diye bir durum sözkonusu değildir.

 

SADECE TÜRK GIDA KODEKSİ’NE UYGUN ÜRÜNLERE İZİN VERİLİYOR

Sadece, kanun kapsamında Bakanlığımızca üretim izni verilmiş takviye edici gıdaların adları, üretim izin tarih ve sayıları ile üretici firmalara ait bilgiler Bakanlığımızın http://www.kkgm.gov.tr adresinde verilmektedir. Ayrıca, Alo Gıda 174 başvuruları doğrultusunda ilgili firmalar ve bu firmaların ürettikleri ürünler hakkında kamuoyuna bilgi verilmektedir. “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu” gereği, takviye edici gıdaların üretim, ithalat, ihracat ve kontrolüne ilişkin usul ve esaslar Bakanlığımızca belirlenmektedir. Bu çerçevede; takviye edici gıdalar, bitkisel çay, bitkisel karışımlar, bitkisel karışımlı macun vb. gıdalar için ilgili mevzuat hükümlerine uymak kaydı ile Bitki Danışma Kurulu’nca oluşturulan bitki listesi dikkate alınarak Türk Gıda Kodeksi’ne uygun şekilde üretim yapabilmektedirler.

 

268 İNTERNET SİTESİ SAVCILIĞA VERİLDİ

Bitki Danışma Kurulu’nun aldığı karara göre, sadece “meyve” olarak tüketimine izin verilen bahse konu bitkiye ise takviye edici gıda olarak üretim izni düzenlenmemiştir. Adı geçen ürünün üretildiği ve satışa sunulduğu işyerleri ile ilgili gerekli kontrol ve denetimleri yapmak üzere İl Tarım Müdürlüklerimiz harekete geçmiştir. Yapılan tanıtım ve reklamlar ile ilgili de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na başvuru yapılmıştır. Özellikle internet üzerinden vatandaşı yanlış yönlendirebilecek içeriğe sahip reklamlar konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ekipleri aracılığıyla seri bir şekilde müdahil olmaktadır. Bu çerçevede; sadece 2009 ve 2010 yıllarında 268 internet sitesi için Bakanlığımızca Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile koordineli olarak sorumlular hakkında diğer yasal işlemler de gerçekleştirilmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Bir Cevap Yazın