Tarım Danışmanları Kadro Bekliyor

0
980
Tarım Danışmanları Kadro Bekliyor

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sisteminin kaldırılacağı yönündeki söylentiler, tarım danışmanlarını ayağa kaldırdı. Konuyla ilgili olarak Tarımdan Haber’e yazılı bir değerlendirmede bulunan tarım danışmanları, geleceğe güvenle bakmak istediklerini, bundan dolayı kadrolu olarak çalışmayı talep ettiklerini belirttiler.

Tarım danışmanları adına Tarımdan Haber’e yazılı bir açıklama gönderen Uzman Tarım Danışmanı Ömer Hakan Akkaya, Türkiye’de tarımsal danışmanlık sisteminin sorunları ile ilgili olarak şunları kaydetti.

“Ülkemiz, konumu itibarıyla ekolojik bakımdan ve bitki florasınca en zengin tarım ülkeleri arasında yer almaktadır.

Bitkisel üretimde, dünyada birçok üründe ilk sırada yer almasına karşın ne yazık ki üretici istediği kazancı elde edememekte. Bu sıkıntı Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından verilen desteklerle giderilmeye çalışılmakta. Ancak bu destekler ne yazık ki yetersiz kalmakta ya da tam olarak gerçek üreticiye ulaşamamaktadır.

TAR-GEL SORUNU ÇALIŞANLAR MAĞDUR EDİLMEDEN SONLANDIRILDI

Ülke şartlarında işsizliğin artması, devletin personel alımındaki belirsiz bekleyişlerinin ardından AB uyum şartları arasında yer alan birçok istihdam alanından biri olan TARGEL projesi, proje kapsamında çalışan kişileri mağdur etmeden geçtiğimiz günlerde sonlandırıldı. Ancak bunun uzantısı olarak 2006 yılında yürürlüğe giren ‘Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik’ ile oluşturulmuş ‘Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sistemi’ 2009 yılından beri uygulanan TYD hizmeti desteklenmeye başlanmıştı.

SEKTÖR DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENMİŞTİ

Kamu dışında belki de ilk defa devlet tarafından bir sektör bu şekilde desteklenmişti. Maaşları devlet tarafından karşılanmış istihdamı Tarımsal kooperatifler, dernekler, odalar, birlikler, şirketler vb. kişiler tarafından bu hizmet verilmeye başlamıştır.

Bu istihdam alanı basın da geniş yer bulmasa da her yıl teknik personeller için şartları ağırlaştırılmaktaydı. Her yıl çıkan tebliğlerle bazı şartlar düzelirken, diğer yandan bazı şartların ağırlaştırılması mesleğin ifa edilmesini zorlaştırmaktaydı.

KİMSE GELECEĞE DAİR PLAN YAPAMIYOR

Her tebliğ öncesinde bu yıl bitecek, destek kalkacak gibi söylentiler huzuru kaçırıyordu. Bunun neticesinde kimse geleceğe dair plan yapamıyordu. Serbest çalışanlar çiftçileri tarafından sıkıntı yaşarken şirket ve diğer gruplarda çalışanlarsa patronları tarafından iş kaygılarından dolayı farklı işlerde çalışmaya zorlanıyordu.

Böylelikle sistem amacı dışına taşınmaya çalışılıyordu. Bu konuda serzenişte bulunan çalışanlarsa Ankara tarafından şükredin, işiniz var, size iş kapısı açtık, siz memnun olmuyorsunuz vb. sözlerle sindiriliyordu.

BÜTÇE GEREKÇE GÖSTERİLEREK ÇALIŞAN SAYISI SINIRLANDIRILDI

Hizmet tamda çiftçi tarafından benimsenmişken 2014 yılında bütçede para kalmadığı gerekçesiyle kurumlarda çatıştırılan tarım danışmanı sayısı 8 kişi ile sınırlandırıldı. Bunun sonucunda Şirket kurmayı düşünenler kendilerini geri çekmek zorunda kaldılar.

TARIM DANIŞMANLARI TEDİRGİN

Sektör küçültülerek bitmesi gerekiyor izlenimi yaratıldı. 2015 yılında yayınlanan tebliğde TİKP (Tarımsal İşletme Katkı Payı) adı altında üreticilerden bir kısım ücret talep edildi. Çiftçi bu ücreti de ödemeyi kabul etti, çünkü çiftçi almış olduğu hizmetle mühendisi, teknikeri masa başı dışında görmeye başladı. Mühendise ulaşmak Cumhurbaşkanına, Başbakana ulaşmak gibi gelmemeye başlamıştı. Ama ne yazık ki TARGEL projesinin bitirilmesiyle. Başta uzman tarım danışmanı olmak üzere tüm tarım danışmanları şuan sonlarının ne olacağını merak ediyor.

81 İLİN 76’SINDA HİZMET VERİYORLAR

2014 yılı verilerine göre 81 ilin sadece 76’sında bu hizmet verilmektedir. Bakanlık tarafından 765 tane yetkilendirilen kurum, kuruluş, şirket ve serbest danışman bulunmaktadır. Bu yetkili kuruluşlarda 2379 tarım danışmanı ( Teknisyen, Tekniker, lisans mezunu) olarak toplam 142 bin 031 işletme bu hizmetten yararlanmaktadır. Tarım danışmanı arkadaşlar bu dönemde 950 TL ile 2200 TL arasında belirli süreli sözleşmeli olarak çalışmaktadır.

KADROLU ÇALIŞMAK İSTİYORUZ

Ancak Şuan çeşitli platformlarda ne yazık ki bu güzide sistemin biteceği ve bizlerin işsiz kalacağı söylemleri dolaşarak çığ gibi büyümektedir. Bizler bu belirsizlikten kurtulup artık geleceğe güvenle bakarak kadrolu olarak çalışmayı talep ediyoruz.”

Bir Cevap Yazın