Yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullanılan kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünlerinde fark ödemesi…
Yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullanılan kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünlerinde fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticiler en son 31 Mayıs 2013’e kadar başvuruda bulunacak. Başvurularda ürün alım ve satım belgeleri olan fatura ve müstahsil makbuzlarının düzenlenme tarihi ise en son 30 Nisan 2013 olarak belirlendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre 2012 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteğine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği (Tebliğ No: 2012/42)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. “Ödemelere İlişkin Görev ve Yetkiler” ile ilgili 6. maddede değişikliğe giden yönetmeliğe göre Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Kararda belirlenen havzalarda 2012 yılı üretim sezonunda üretilerek satışı yapılan; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullananlar), soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünlerine Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından tarımsal veriler ve uydu görüntüleri kullanılarak oluşturulan Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeli’nde belirlenen verimlere göre destekleme ödemesi yapacak.
Başvuru dilekçesi ve 2012 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarında farklı il ve ilçelerde üretim yaptığını beyan eden üreticilerin; üretici ve ürün bazında ekim alanları veya ağaçların bulunduğu alanlar ile ilgili bilgileri, “Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeli”nde belirlenen verimleri dikkate alarak değerlendirecek.
Yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullanılan kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünlerinde fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin başvuru başlangıç tarihi 1 Ekim 2012 olarak korunurken, son başvuru tarihi 31 Mayıs 2013 olarak belirlendi. Başvurularda ürün alım ve satım belgeleri olan fatura ve müstahsil makbuzlarının düzenlenme tarihi ise en son 30 Nisan 2013 olarak saptandı. Tebliğ 27 Haziran 2012 tarihinden geçerli olmak üzere bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.