Tarım İşçilerinden ‘Zam’ Eylemi

0
905
Tarım İşçilerinden 'Zam' Eylemi

Mersin’in Silifke ilçesinde tarım işçileri, ücretlerin düşük olmasını protesto edip zam istediler.

Tarım, Narenciye Çavuşları ile İşçiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği organizesinde sabah saat 06.00’da bir araya gelen tarım işçileri ve çavuşları, Silifke-Konya-Antalya karayolunun birleştiği Dörtyol mevkiinde toplanarak, işçi ücretlerinin düşük olmasını protesto ettiler. Otobüslerle Dörtyol mevkiine gelen ve burada tarlalara giden işçi arabalarını da durdurarak kendilerine destek verilmesini isteyen tarım işçileri, burada “Köle değiliz işçiyiz, artık boyun eğmeyeceğiz”, “Hakkımızı istiyoruz”, “Alın terine saygı istiyoruz”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Hakkımızı gasp ettirmeyiz”, “Direne direne kazanacağız” şeklinde sloganlar atarak, ücretlerinin düşük olmasını protesto ettiler.

Yaklaşık olarak bin 500 işçi ve çavuşun bir araya gelerek düzenlediği eyleme, Cumhuriyet Halk Partililer, İşçi Emeklileri Derneği, İşçi Partililer, Milliyetçi Hareket Partililer, Ülküm İşçileri, sivil toplum kuruluşları ve bazı dernekler de destek verdiler.

Burada basın açıklaması yapan Tarım, Narenciye Çavuşları ile İşçiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şuayip Tunç, “Tarım ve Narenciye Çavuşları ve İşçileri olan bizler, uzun bir süredir emeğimizin karşılığını alabilmek için demokratik yollarla, karşılıklı görüşme ve hoşgörü sınırları içinde mücadele verdik. Ancak bu haklı talebimiz hiçbir kurum ve yönetici tarafından kabul görmedi. Tüm kapılar yüzümüze kapandı. Hiçbir görüşmeden olumlu bir sonuç alamadık. Bize ‘kaderinize razı olun, bununla yetinin’ dediler. Oysa biz sadece hakkımızı istedik, hakkımızın bir lira fazlasını değil. Bizler evimize bir lokma ekmek götürmek için yazın 40 derece sıcakta, kışın buz gibi soğukta çalışıyoruz. Geldiğimiz aşamada bize birlikte olmak ve direnerek emeğimizin karşılığını istemekten başka çare bırakmadılar. İşçiyiz, haklıyız ve kazanacağız” diye konuştu.

Haklarından fazlasını istemediklerini belirten Tunç, “Kimsenin parasında da gözümüz yok ama kimsenin de bizim emeğimizde ve ekmeğimizde gözü olmasın. Sevgili işçi kardeşlerim, sevgili işçi çavuşu arkadaşlarım. İnsanca yaşamak, evimize, çocuklarımıza insanca bir yaşam sunabilmek için emeğimize, hakkımıza sahip çıkmak zorundayız. Direnerek, birleşerek kazanacağız. Birleşe birleşe kazanacağız. Kimsenin bizi ve emeğimizi önemsiz ve değersiz görmesine izin vermeyeceğiz. Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Hakkımızın, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz kimsenin kölesi, ırgatı, marabası değiliz. Biz emekçiyiz ve emeğe saygı duyulmasını ve karşılığının hakça ödenmesini istiyoruz. İşçiyiz, köylüyüz ve de güçlüyüz. Diğer ilçelerde çalışan işçi kardeşlerimiz bizden 10-12 TL fazla ücret alır iken, biz Silifkeli tarım işçileri olarak neden diğer ilçelerden daha az ücret alıyoruz. Üstelik yasal düzenleme gereğince 34 TL’den az ödenmesi yasak olduğu halde biz neden 28-30 TL alıyoruz” şeklinde konuştu.
Basın açıklamasının ardından tarım işçileri ve çavuşları buradan olaysız bir şekilde dağılırken, Silifke-Atakent beldesi arasında otobüslerle konvoy düzenlediler.

Bir Cevap Yazın