Tarım Kredi 43 bin ton saman talebi topladı

0
933
Sap ve saman yok, makinasına destek çok

2012 yılının kurak geçtiğini hatırlatan Genel Müdür Abdullah Kutlu, bu durumun kaba yem üretimini etkilediğini bunun da çiftçilerde büyük sıkıntılara yol açtığını, dolayısıyla da saman ihtiyacının doğduğunu belirterek; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bunu ön görerek ithal saman getirilebilir diye bir kararname çıkardı. Biz de Tarım Kredi Kooperatifleri olarak saman ithal ettik. Bir bucuk aydır 43 bin ton saman talebi topladık. Aslında sanıldığı kadar yüz binlerce ton açık yok. Getirdiğimiz ithal samanları kaça mal edersek edelim çiftçiye 50 kuruştan veriyoruz. Üstünü Bakanlığımız sübvanse ediyor. Şu anda İzmir, Antalya, Mersin, Hopa, Zonguldak ve Trabzon’da gemilerimiz var. Buradan süratle çiftçilerimize ulaştırıyoruz. Daha önce kilosunu 130 kuruşa bile satmak istemeyenler, biz ithal samanı 50 kuruştan çiftçilere ulaştırdığımızdan beri 40-50 kuruşa vermek istiyorlar. Mesela Erzurum’da pazarda saman 50 kuruşa satılmaya başlandı. Yani Tarım Kredi Kooperatifleri piyasayı regüle etme görevini de yerine getirdi.” şeklinde konuştu.

İthal edilen samanların ülkelerinden çıkışlarda ilaçlandığını kaydeden Kutlu,“Hem orada, hem de bizim gümrüklerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları numune alıp test ediyor. Gerekiyorsa ilaçlama yapılıyor. Mahsur varsa zaten ülkemize sokulmuyor.” dedi.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştirakleri hakkında da açıklamalarda bulunan Kutlu şunları kaydetti:“Çiftçilerimizin ürettiği ürünleri değerlendirmek ve onların girdi ihtiyaçlarını karşılamak için bünyemizde barındırdığımız şirketlerimiz var. Bunlardan biri de yem fabrikalarımız. Farklı bölgelerde yer alan 12 yem fabrikamızı tek marka, tek çatı altında birleştirdik. Hem ham madde alımında, hem de üretilen ürünlerin marka olarak daha kaliteli, daha uygun fiyatlara satma imkanına kavuşalım diye markalaşma yoluna gittik.”

Et fiyatları hakkında da konuşan Kutlu, “Saman ihtiyacı ile spekülatif durumlar olunca üreticilerimiz panik havasına girdi. Panikle dişi hayvanları kestirmek üzere piyasaya sundular. Böylece et fiyatları da düştü. Tarım Kredi Kooperatiflerinin devreye girmesiyle insanlar hayvanlarını kestirmekten vazgeçti. Hayvancılığın geleceği açısından iyi oldu. Bizim saman faaliyetlerimiz sonucunda panik havası da bitti. Şu anda Et ve Balık Kurumu 15 TL’ye et alıyor. Özel sektörde 13,8 – 14,5 arasında kesiliyor. Et balık kurumu üzerine düşeni yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Kutlu,ülkemizdeki gübre fiyatlarına da değinerek; “Gübre de petrol gibi dışa bağımlı olduğumuz bir sektör. Türkiye’deki gübrenin %93’ünü dışarıdan alıyoruz. Son 10 yılda ülkemiz gübre fiyatlarındaki artış dünya piyasalarındaki artıştan daha az. Bunun sebebi de Tarım Kredi Kooperatifleridir. Biz çiftçimize en ucuz gübreyi temin etmeye çalışıyoruz.” dedi.

tarimkredi.org.tr

Bir Cevap Yazın