Tarım Kredi Hedefini Arttırdı

0
978
Tarım Kredi Hedefini Arttırdı

Türkiye Tarım KREDİ Kooperatifleri Genel Müdürü Ali Namık Bostancı, yıl sonuna kadar yaklaşık 500 bin kişiye 5 milyar 750 milyon lira KREDİ kullandırmayı planladıklarını belirterek, “2015 yılında da bu rakamı yüzde 9 artırarak 6 milyar 250 milyon lira kredi kullandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Bostancı, yaptığı açıklamada, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olarak, Türkiye’nin yüzde 75’ine tekabül eden 33 bin 273’ünde 16 bölge birliği, bin 628 tarım kredi kooperatifi ve 187 hizmet bürosu ile 1,1 milyon çiftçi ortağına bin 600’ü ziraat mühendisi olmak üzere 7 bin 553 personel ile hizmet verdiklerini belirtti.

Hedef, 2015’te 6 milyar 250 milyon lira kredi kullandırmak

Yıl sonuna kadar yaklaşık 500 bin kişiye 5 milyar 750 milyon lira kredi kullandırmayı hedeflediklerinin altını çizen Bostancı, 2015 yılında bu rakamı yüzde 9 artırarak 6 milyar 250 milyon lira kredi kullandırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Bostancı, 2014 yılında kullandırdıkları tarımsal kredinin büyük bir bölümünü tarımsal üretim kredileri oluşturduğuna işaret ederek, “Bu yıl kullandırdığımız 5,1 milyar lira kredinin 458 milyon lirası hayvancılık kredileri, 96 milyon lirası sulama kredileri, 5 milyon lirası su ürünleri kredisi, 211 milyon lirası zirai alet ve mekanizasyon kredisi ve son olarak 4,3 milyar lirası tarımsal kredilerden oluşuyor” diye konuştu.

Kredi limiti 40 bin lira

Genel olarak 2015 yılında tarım ve hayvancılık politikaları ile ortakların talep ve ihtiyaçlarının da aynı şekilde devam edeceğini öngördüklerini vurgulayan Bostancı, kredi kullanma şartları ve kredi limitlerinin yönetmelikleri doğrultusunda belirlendiğine dikkati çekti.

Bostancı 20 Kasım itibarıyla 401 bin ortağa 5,1 milyar lira kredi kullandırıldığını, ortak başına kullandırılan kredi miktarının 12 bin 562 lira olduğunu bildirdi.

Kredi kullanan ortak profili incelendiğinde genellikle küçük ölçekli üreticilere kredi kullandırıldığını belirten Bostancı, kredi limiti 40 bin lira ve altında olan ortak sayısının yaklaşık 375 bin olduğunu ifade etti.

2013 yılı tahsilat oranları yüzde 98

Bostancı, 2013 yılı tahsilat oranlarının yüzde 97,67 olarak gerçekleştiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Özellikle 2014 yılında ülkemizde de yaşanan kuraklık, sel gibi doğal afetler neticesinde kullandırdığımız kredilerdeki sıkıntıları, ortaklarımıza sağladığımız imkanlarla hafifletiyoruz. Kredi alacaklarımızın yasal yollardan takip edilmesi yerine, ortaklarımıza sağladığımız imkanlarla kalan borçlarının bir miktarını tahsil ederek hem ortaklarımızı yasal takipten kurtarıyor hem de tekrar kredi kullanmalarına fırsat sağlayarak tarımsal üretimlerini sürdürmelerine gayret ediyoruz. Getirdiğimiz uygulamalarla mevcut borcunun yüzde 60’ını ödeyen ortağımıza kalan borcu için yenileme kredisi kullanma, yüzde 25’ini ödeyerek kalan borcu için taahhütname veren ortağımıza yasal takibini durdurma, şartları uygun olan ortaklarımızın borcu temerrüt faizi yerine normal faiz oranı ile yeniden hesaplanarak, hesaplanan tutarın yüzde 20’sini ödemesi halinde kalan borcu için en fazla 3 yıl vade tanıma, ayrıca düşük faizle kredi kullanmış, şartları uygun olan ortaklara erteleme işlemleri imkanı getirildi.”

100 milyon lira hasar ödemesi

Bostancı, Türkiye’de tarım sigortalarının uygulanmaya başlandığı 2006 yılından günümüze kadar her yıl önemli ölçüde arttığına dikkati çekerek, özellikle tarım sigortalarının Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin, insan ve doğal kaynaklarının zenginliği yönündeki üstünlüğüyle primsel olarak ciddi büyümeler kaydedildiğini, Avrupa Birliği ülkeleri arasında Türkiye’nin tarım sigortaları üretimi konusunda primsel büyüklük olarak ilk üçe girdiğini bildirdi.

2014 yılının tarımsal üretim için hasar yılı olarak değerlendirildiğine işaret eden Bostancı, “Kurumumuz aracılığıyla tarım sigortası yaptıran çiftçilerimize 31 Ekim itibarıyla 100 milyon 381 bin 897 lira hasar ödemesi yapıldı” dedi

Bir Cevap Yazın