Tarım sektörü uzun bir süre çok büyük oranda vatandaşlarımızın çalıştığı bir sektör olmaya devam edecek

0
1195

Eker - ŞimşekMALİYE BAKANI ŞİMŞEK, DİYARBAKIR’DA: ”TARIM SEKTÖRÜ DAHA UZUN BİR SÜRE ÇOK BÜYÜK ORANDA VATANDAŞLARIMIZIN ÇALIŞTIĞI BİR SEKTÖR OLMAYA DEVAM EDECEK. BU NEDENLE TARIM SEKTÖRÜNÜ ÇOK GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ” -”TÜRKİYE, ULAŞTIRMA ALTYAPISINDA GELİŞMİŞ ÜLKELERLE ARAYI ÇOK HIZI BİR ŞEKİLDE KAPATIYOR”

DİYARBAKIR (A.A) – Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tarım sektörünün daha uzun bir süre çok büyük oranda vatandaşların çalıştığı bir sektör olmaya devam edeceğini, bu nedenle tarım sektörünü çok güçlü bir şekilde desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Bakan Şimşek, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Güneydoğu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsünde düzenlenen Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi Tanıtım ve Derlendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, Batman’daki çalışmaları sırasında projenin uygulamalarından çok güzel sonuçlar alındığını öğrendiğini belirtti.
Türkiye’deki nüfusun yüzde 25’nin tarım sektöründe çalıştığını, bu nedenle sektördeki verimliği artırmanın çok önemli olduğunu ifade eden Şimşek, bu tür projeler sayesinde verimliğin artırılabildiğini kaydetti.
Şimşek, batı ülkelerinde nüfusun çok az bir kısmının tarım sektöründe çalıştığını, buna rağmen büyük üretim yapılabildiğini ifade ederek, ”Mesela Amerika’da 1800’lü yıllarda nüfusun yüzde 90’ı tarımda çalışıyor. Bugün Amerika’nın sadece yüzde 1,5’i tarımda çalışıyor ama Amerika dünyanın en büyük tarım üreticilerinden bir tanesidir” dedi.
2002 yılında tarım sektörüne destek olarak sadece 1,8 milyar lira verdiklerini, bugün bu miktarın 6 milyar liranın üzerine çıktığını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
”Eskiden kaynakların büyük bölümü faize giderdi. Mesela 2001 yılında Türkiye 100 lira vergi topluyorsa 103 lira faize giderdi. 103 lira devletin iç ve dış borç faiz gideri vardı. Düşünün 2001 yılında isteseniz bile bu türden projelere destek veremezsiniz. Çok şükür o dönemler geride kaldı. Son 8,5 yıldır gerçekten mali disiplinle biz hem bütçe açıklarını azalttık hem kamu borcunu azalttık ve bunun sayesinde bugün 100 liralık vergi gelirimiz varsa bunun sadece 20 lirası faize gidiyor. Bunu bile yüksek buluyoruz. İnşallah bunu daha aşağı çekeceğiz. Böylece tarımımıza, ulaştırma alt yapımıza, eğitime, sağlığa çok daha fazla kaynak ayıracağız. Bu bölge için de çıkış yolu budur. Yani yoksullukla mücadelenin bence en önemli enstrümanı insana yatırımdır. Beşeri sermayeye yatırımdır. Zaten ülkemizde hakikaten eğitime çok büyük önem veriliyor. Maliye Bakanlığı olarak biz en büyük bütçeyi Milli Eğitim Bakanlığına ayırıyoruz. 2002 yılında 10,5 milyar liralık bütçesi vardı, bugün bu bütçe 50 milyar liraya çıkartılmıştır. Enflasyon kadar artsaydı, bugün bu 21-22 milyar lira olacaktı. Biz bunu çok çabuk daha öteye taşıdık.
Alt yapıya muazzam bir yatırım yapılıyor. Türkiye, ulaştırma altyapısında gelişmiş ülkelerle arayı çok hızlı bir şekilde kapatıyor. Topyekün sürdürülebilir kalkınma için bütün altyapıyı oluşturuyoruz. Tarım sektörü daha uzun bir süre çok büyük oranda vatandaşlarımızın çalıştığı bir sektör olmaya devam edecek. O nedenle tarımı çok güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceğiz.”

Bir Cevap Yazın