Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Tarım Sigortaları Havuz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, 2011 yılında ilk defa süt sığırlarına ilave olarak erkek besi sığırları ile açıkta yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme döneminin sigorta kapsamına alındığını söyledi.
İl Tarım Müdürlüğü’nde meyvelerde çiçeklenme döneminin Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi çerçevesinde son riski teminatı kapsamına alınması nedeniyle üst düzeyde katılıma toplantı yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak, 2009-2010 yıllarında 8-10 bin civarında çiftçinin tarım sigortası yaptırdığını bu rakamı yetersiz bulduklarını belirterek, bunun daha üst sınırlarda olması gerektiğini söyledi. Daha sonra kürsüye gelen Tarım Sigortaları Havuzu İşletici Şirket Genel Müdürü Bülent Bora, tarım sigortası yaptıranların 2010 yılında yüzde 68 artışla 4 milyar TL’ye ulaştığını kaydetti. Sigortalanan süt sığırı sayısının da artarak 188 bine ulaştığını belirten Bora, “Şuanda bu rakam 220 binleri geçmiş durumda. Sigortaladığımız alan 2007 yılında 3,4 milyon dekar alan iken şuan 6,6 milyon dekar alan sigortalanmış vaziyette. Büyüme ile birlikte hasar ihbar sayıları da artıyor. 2010 yılı sonu itibariyle 105 bin hasar ihbarı değerlendirmişiz. Bu ihbarların neticesinde ödenen tazminatlarda 113 milyon TL çiftçilerimize tazminat olarak sadece 2010 yılı içinde ödenmiş durumda” dedi.
Son olarak kürsüye gelen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Tarım Sigortaları Havuz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak ise, 2011 yılında ilk defa süt sığırlarına ilave olarak erkek besi sığırları ile açıkta yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme döneminin sigorta kapsamına alındığını kaydetti. Tüm risklerde devlet prim desteğinin yüzde 50 oranında olduğunu belirten Kadak, erkek besi sığırlarının sigorta kapsamına alınması ile yaklaşık 100 bin besi işletmesinin faydalanabileceği beklediklerini söyledi. Sigorta kapsamında çeşitli paket sigortalarının olduğunu ifade eden Kadak, “Don sigortalarında da paket uygulamamız var. Meyve bahçelerini sigorta eden çiftçilerimiz dolu paketini de satın almış oluyorlar. Dolu paketinin içindeki riskler kapsam dahilinde. Açık alanlarda üretim yapıldığı için doğal risklerle yüz yüze gelmemiz her zaman mümkün. Bu sıkıntılar yaşandığında paketin içindeki risklerle ilgili hasarlarınızı tarım sigortaları havuzu olarak karşılıyoruz” diye konuştu.
Haber Kaynağı : http://www.medya73.com/tarim-sigortalarinin-kapsami-genisletiliyor-haberi-508006.html