Tarım ve Hayvancılıkta sigorta oranı düşük

1
939
tarim-ve-hayvancilikta-sigorta-orani-dusuk

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, Türkiye’de 13 milyon büyükbaş hayvan olmasına rağmen bunun ancak 644 bin başına sigorta yaptırıldığını söyledi

DENİZLİ – Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, Türkiye’de 13 milyon büyükbaş hayvan mevcudu olmasına rağmen bunun ancak 644 bininin sigortalandığını bildirdi.

Uzakgider, yaptığı yazılı açıklamada, başta tabiat ve iklim şartları olmak üzere birçok salgın hastalığın etkilediği tarım ve hayvancılıkta risklerin kontrol edilebilirliğinin çok zor olduğunu belirtti.

Tarım Sigortaları Kanunu’nun gerçekten ihtiyaçlara cevap verecek düzeyde hem bitkisel hem de hayvansal üretim açısından büyük bir boşluğu doldurduğunu ifade eden Uzakgider, şunları kaydetti:

“Bilhassa bitkisel üretimde don, dolu zararlarının meyvecilikte çiçeklenme dönemini de kapsaması çiftçilerimizi rahatlatmıştır. Ayrıca hayvansal üretimde besi hayvanlarının da kapsama dahil edilmesi olumlu bir gelişmedir. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) verilerine bakıldığında ülkemizde 13 milyon büyükbaş hayvan mevcudu olmasına rağmen bunun ancak 644 bin başı sigorta yaptırılmıştır. Bu da mevcudun ancak yüzde 4,9’una tekabül etmektedir. Denizli’de ise 243 bin 446 büyükbaş hayvanın 17 bin 235 başı sigortalatılmıştır. Bu da toplamın yüzde 7’sidir. İlimiz sigorta yaptırma bakımından Türkiye ortalamasının üstündedir. Bitkisel üretimde ise ülkemizdeki mevcut 24 milyon hektar tarım alanının 1,4 milyon hektarı sigortalatılmıştır. Bu, toplamın yüzde 5,8’idir. İlimizde ise 376 bin hektar tarım alanının 17 bin hektarı sigorta kapsamındadır. Bu da toplamın yüzde 4,5’ine tekabül etmektedir.”

“Tüm salgın hastalıklar kapsama alınmalı”

Sigorta yaptırma oranlarının düşük olduğunu vurgulayan Uzakgider, “Bunların sebepleri iyi analiz edilmelidir. Bizim tespitlerimize göre bilhassa hayvancılıkta meblağların yüksek olmasından dolayı yetiştirici ödemede güçlük çekmektedir. Prim oranı yetiştirici açısından yüzde 3- 4’lere çekilirse sigorta yaptıranların sayısı artacaktır. Ayrıca başta Brucella, Tüberküloz, Sığır Vebası, Şap, Deli Dana olmak üzere ihbarı mecburi 24 civarındaki hastalık sigorta kapsamında değildir. Tüm salgın hastalıklar sigorta kapsamına alınmalıdır” dedi.

haber46

1 Yorum

Bir Cevap Yazın