TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Adana Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, tarımsal kalkınma için Türkiye’de ‘Tarımda Havza Modeli’nin uygulanması gerektiğini söyledi.
ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirebilmesi için tarımsal ürünlerden daha fazla kazanç elde etmesi gerektiğine dikkat çekti. Tarımsal planlamanın öneminden söz eden Şahin Bilgiç, “Konya’da, Sivas’ta hava şartlarından pamuk ve soya yetişmez belki ama Mısır yetişir. Çukurova Bölgesi’nde de pamuk yetişir. Havza modeli uygulansa, hangi bölgede hangi ürün yetiştirileceğine ve destekleneceğine karar verilse önemli bir adım atılmış olur” dedi.
Çukurova Bölgesi’ndeki pamuk üretiminin ihtiyacın yüzde 35’i kadar olduğunu kaydeden Bilgiç şu önerilerde bulundu:
“Soyada durum daha vahim. Soya ihtiyacımızın yüzde 95’ini ithal ediyoruz. Şimdi 2 milyon ton üzerinde soya ve türevi tüketimimiz var. Üretim ise 150 – 200 bin ton kadar. Sadece pamuk ve soyada dışarıya verdiğimiz para ortalama 2.5 milyar dolar. Yani 5 milyar lira cari açık olarak sadece 2 kalemde veriyoruz. Bunu niye söylüyorum? Çünkü Çukurova Bölgesi hem mısırın hem soyanın hem de pamuğun üretim merkezi. Burada pamuk ve soya üretimini en üst noktaya çıkarabilirsiniz. Konya’da, Sivas’ta hava şartlarından pamuk ve soya yetişmez belki ama mısır yetişir. Havza modeli uygulansa, hangi bölgede hangi ürün yetiştirileceğine ve destekleneceğine karar verilse önemli bir adım atılmış olur. Konya’da mısır üreticisi desteklenir, Çukurova’da pamuk yetiştiricisi desteklenirse tarım ürünlerinden kaynaklı cari açık azalır. Tarım ürünleri için planlama önemli. Üniversiteler, çiftçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve meslek örgütleri arasında işbirliği yapılmalı. Nerede, hangi tohum kullanılacağı kararlaştırılmalı.”
DHA
Kaynak: Haberfx