Tarımda İş Güvenliğine Yaklaşımımız

0
1021
Tarımda İş Güvenliğine Yaklaşımımız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışan işçilerin kendilerine ve çevrelerine zarar verebilecek durum ve şartlardan korunmak, koruyucu önlemleri arttırıp geliştirmek, oluşabilecek kazaları minimize etmek ve maalesef gelişmeye çok aç olduğumuz iş güvenliği bilincini vatandaşlarımıza edindirmek için sürekli çalışmalar içindedir.

Kamu kurumları, özel kurumlar, sendikalar, dernekler, sivil toplum kuruluşları, iş güvenliği uzmanları v.b. hem çalışanları hem de vatandaşlarımız için bilinç kazandırmak adına eğitim çalışmaları yapmakta bu çalışmaları kataloglarla, dergiler ve broşürlerle vatandaşlarımıza ulaştırmaya çalışmaktadırlar. Konferanslar, sempozyumlar, seminerler düzenlenmekte fakat yinede yapılan araştırmaların çalışanlarımıza tam anlamıyla ulaşamadığı görülmektedir, özellikle de bireysel çalışanlara… Duyarsızlık bütün sektörlerde yaşanmaktadır. ” Ben yıllardır aynı işi yapıyorum, bana bir şey olmaz” düşüncesiyle çalışanlar, alınması gereken tedbirlere kulak asmayanlar, kişisel koruyucu donanımları kullanmamanın getireceği kötü sonuçları düşünemeyenler maalesef çok fazla. Tabi ki kamu kurumlarının ve kurumsal şirketlerin elemanları için yaptıkları çalışmaları göz ardı edemeyiz. İncelenmesi gereken yerler genellikle çalışan sayısının ya az olduğu yada çalışanların eğitim düzeylerinin düşük olduğu iş yerleri olmalıdır. Nasıl ki eski zamanlarda insanları hangi hastalığın yakaladığını bilmeden hayatını kaybedenler için ‘’ince hastalıktan gitti’’ deniliyorsa günümüzde de çalışanların başına olumsuz bir şey geldiğinde aynı cehaleti göstermekteyiz maalesef. Bizler ne kadar çalışanların sağlığı ve işin sorunsuz işlemesi için önlem alsak da ilk yapmamız gereken millet olarak eğitim seviyemizi yükseltmek olmalıdır.

Tarım sektörüne baktığımız zaman hakları yenmeyecek düzeyde iş güvenliği önlemlerini alanlar olduğu gibi hiçbir şekilde önlem almadan tabiri caizse ‘Allaha emanet’ çalışan çok fazla tarım elemanı olduğunu görmekteyiz. Biz iş güvenliği emektarlarına bu konuda çok iş düşmektedir. Kooperatifler aracılığı ile olabileceği gibi projelerle ve eğitimlerle çiftçilerimizi daha sağlıklı ve güvenlikli çalışmaya bir an önce teşvik etmeliyiz. Bu konuda önerim sadece tarım işçilerini eğitmeleri ve eksiklikleri saptamaları için kamuya ziraat mühendisliği mezunu iş güvenliği uzmanları alınıp işin ehli ile sorunları ortadan kaldırmaktır.

PAU – Öğr. Gör. Gürol UNCU

Bir Cevap Yazın