Tarımda yeni girişimciler aranıyor

0
911
Tarımda yeni girişimciler aranıyor

Dünyadaki hızlı nüfus artışı sebebiyle tarım girişimciliği gitgide değer kazanıyor. Türkiye de her yıl bu alanda 12 milyar dolarlık yatırımı ve 100 bin girişimci çıkarmayı hedefliyor.

Düya çevre akımının gurusu olarak bilinen, ABD’li Tarım Bilimci Lester Brown’un analizlerine göre; dünya nüfusu 1970′ten beri neredeyse iki katına çıktı ve yakın zamanda da 9 milyara varacak. Şu an dünyada 3 milyar kişi, gıda zincirinde normalden daha fazla et, süt ve yumurta tüketiyor. Brown 30 yıl içinde 3 milyarlık ek bir nüfusun da kapıda olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle Çin, Hindistan ve diğer Asya ülkeleri “orta sınıf” kategorisine ulaşmış durumda olduklarından, artık daha iyi beslenmeyi umuyorlar. Bu doğrultuda her ülkenin kaynakların yeniden gözden geçirmesi ve yeni nesil girişimcilerini bu alana kaydırması gerekiyor. Brown’un bu analizleri dikkate alındığında, Türk tarımının da bir yapılandırmaya ihtiyacı olduğu net bir şekilde görülüyor.

Ancak Türkiye’nin tarımsal alanlarda ve istihdamda çektiği sıkıntılar, yapılandırma sürecinde başka yolların da devreye sokulması gerektiğine işaret ediyor. Özellikle finansman sıkıntısı bankaları üreticilere daha çok kredi vermeye yönlendirirken, Bakanlık da üreticilere destek kredileri programları hazırlıyor ve üreticilere dekar başına hibe veriyor. Bütün bunlar göz önüne alındığında, Türk tarımının kendi kendini döndürebilmesi, ihracat ve ithalat paylarının hak edilen değerlerde kalması ve verimlilik için uzmanlar daha çok yatırımcıya ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.

Uzmanlardan yatırımcılara tavsiyeler

Her ne kadar söz konusu tarımsal yatırımlar olsa da, üreticilerden farklı olarak girişimcilerin düşünmesi gereken daha farklı etkenler de var.

Uzmanlar tarım sektörüne yatırım yapacakların dikkat etmesi gereken 5 unsurdan bahsediyor. Bunlardan ilki tabii ki bir uzmandan görüş alınması gerektiği. Neticede uzman kişilerin deneyimleri her zaman yola ışık tutar. Ancak tek bir uzmana değil, sektörün tüm oyuncularıyla iletişim halinde olmanın faydaları olduğu da bir gerçek. Diğeri; yatırımcıların hayalperestliğine dikkat çeken bir nokta. Girişimcilerin “uygulanabilirlik” analizi yaptıktan sonra harekete geçmeleri gerekiyor. Dğer önemli bir unsur ise, yatırımcıların tüm birikimlerini bir anda tarım sektörüne yapmamaları. Teknolojideki yenilikler ile kurumsal ve finansal yönetim sistemlerinin takibi de diğer unsurlar arasında sayılıyor.

Kaynak: tarlasera.com

Bir Cevap Yazın