Tarımsal Atıklar, Linyit Kömürden Daha Çok Isıtıyor

0
1133
tarimsal-atiklar-linyit-komurden-daha-cok-isitiyor

Samsun’da, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yer alan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar, Türkiye’de biyoyakıt olarak kullanılabilecek yıllık 15 milyon ton tarımsal atık potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

Samsun’da, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yer alan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar, Türkiye’de biyoyakıt olarak kullanılabilecek yıllık 15 milyon ton tarımsal atık potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Acar, yaptıkları araştırmada fındık, çay, kolza, çeltik, ayçiçeği, buğday ve mısır atıklarının ısı değerlerinin linyit kömürden daha fazla olduğunu belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yer alan ve 2011 yılında faaliyete geçen Enerji Tarımı Araştırma Merkezi’nde tarımsal atıkların biyoyakıta dönüştürülmesiyle ilgili çalışma başlatıldı. Bu kapsamda, fındık zurufunun ısıl değerinin 4 bin 226, çay tozunun 4 bin 758, ayçiçeği sapının 4 bin 40, kolza sapının 4 bin 87, çeltik sapının 3 bin 629, buğday sapının 4 bin 326, mısır sapının 4 bin 275 ve çeltik kavuzunun 3 bin 725 kalori olduğu belirlendi. Yapılan çalışmalarda küçük parçalara ayrılan atıklar özel makineler yardımıyla sıkıştırılarak biyoyakıt olan pelet ve biriket haline dönüştürüldü.

‘YILLIK 15 MİLYON TONLUK ATIK KAPASİTESİ’

Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar, yerli linyit kömürlerin ısıl değerinin ortalama 3 bin kalori civarında olduğunu belirterek araştırdıkları 8 tarımsal atığın ısıl değerinin yerli linyit kömürden daha fazla olduğunu söyledi. Tarımsal üretim sonrasında Türkiye’de yıllık 60 milyon ton civarında tarımsal artık ve atık oluştuğunu dile getiren Acar, bu atıklardan 15 milyon tonunun biyoyakıta dönüştürülebilecek durumda olduğunu tahmin ettiklerini ifade ederek, 15 milyon ton tarımsal atık çok önemli bir potansiyel demek. Bu atıklar rahatlıkla biyoyakıta dönüştürülüp kullanılabilir. Türkiye’de tarımsal atıklardan biyoyakıt üreten işletmeler bulunuyor. Birkaç yıl öncesine kadar pelet yakılmasında kullanılan sobalar genellikle ithal edilmekte iken, artık ülkemizde de pelet yakan sobalar yerli olarak üretilmeye başladı. Samsun’da bir firma pelet sobası üretmeye başladı. Bu sobalar kalorifer peteklerine kombine edilerek, tüm evi ısıtabilmekte. Üstelik ithal sobaların yarısı kadar bir bedelle piyasaya sunulmakta. Bunlar çok sevindirici gelişmeler. Türkiye’nin yıllık 20 milyon tonun üzerinde kömür ithalatı olduğunu biliyoruz. Bunu değerlendirdiğimizde ülkemizin aslında ne kadar önemli bir biyoyakıt hammaddesine sahip olduğunu görüyoruz diye konuştu.

AVRUPA’DA ÇOK YAYGIN

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar, peletin bir tonunun 300-400 lira civarında satıldığını söyleyerek, Bu ürünlerin yakıldığı sobalarda haftada bir avuç kül çıkıyor. Özellikle yaşlılar için kullanımı çok kolay bir yakıt. Avrupa ülkelerinde çok yaygın olarak kullanılıyor. Yakıtı üreten ve sobayı yapan firmanın ortak hareket etmesiyle bu sistem ülkemizde de rahatlıkla yaygınlaşabilir. Çevresel bir yakıt olduğu için gelecek nesilleri de düşünerek bu yakıtın kullanımının yaygınlaşmasını ümit ediyoruz dedi.

haber46

Bir Cevap Yazın