Tarımsal üretim yeni adreslerine taşınıyor

0
1212
Tarımsal üretim yeni adreslerine taşınıyor

Deniz, çöl ve uzay gibi sıra dışı alanlarda tarım yapmak artık hayal değil! tarlasera tarımsal üretimin yeni adreslerini inceliyor.

İklim değişikliği ve gıda kıtlığı tehlikesine karşı tarım sektörü dört koldan yeni çözümler geliştirmeye başladı. Bu arayışların bir yönü de bugüne kadar tarıma elverişli olmayan alanlarda bitkisel üretimi mümkün kılmak. Çöllerde, su yüzeyinde ve su altında, hatta uzayda tarım hayalleri bu çabalar sonucunda gerçeğe dönüşmeye başladı bile!

Teknoloji çöle taşındı

Çölde tarımın örneklerinden biri Kuzey Etiyopya’da kurulan yeni nesil seralar. Gün içerisinde havadaki nem ve çiği toplayıp suya çeviren bu seralar aynı zamanda sıcak havayı da depoluyor. Gece olduğunda ise soğuyan hava ile birlikte seranın bacası açılıyor ve soğuk havanın bacadan içeri nem vermesi sağlanıyor. Böylece yapının altına ekilen ürünler kolayca sulanabiliyor.

Yüzen seralar

Yüzen tarlalar ve yüzen seralar da tarım alanları sınırlı olan tüm ülkelerin gündeminde. Bu sistemler yatay ve dikey olmak üzere ikiye ayrılıyor. Alandan tasarruf eden ve güneş ışığından azami faydalanan dikey tarlalar, üzerlerindeki sensörlerle bitki gelişimi için gerekli olan unsurları doğru bir şekilde belirleyip verimi arttırabiliyor.

Okyanus üzerinde yüzen ve güneş panelleri ile enerji ihtiyacını karşılayan yatay tarlalar ise, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak az masrafla gıda ihtiyacını karşılamayı vadediyor. Topraksız tarım prensiplerine sahip yüzen tarlaların alt katında ise balık çiftliklerinin oluşturulması hedefleniyor.

Suyun altında güvenli üretim

Bir diğer sıra dışı alternatif ise su altı! İtalyan’da hayata geçirilen “Nemo’nun Bahçesi” projesi su altı tarımının ilk örneklerinden. Burada bitkiler sulamaya gerek duymuyor ve don, dolu ve sıcaklık farkları gibi iklimsel olaylardan etkilenmiyor.

Tarımsal üretim yeni adreslerine taşınıyor

Su altının bir diğer avantajı da zararlı ve yabancı ot tehlikesinin olmaması. Bugüne dek fesleğen, kabak, çilek, fasulye ve marul gibi 30’u aşkın bitkinin başarıyla yetiştirildiği su altı tarlalarının enerji ihtiyacı güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle karşılanıyor.

Tarımın uzay yolculuğu

Tarımın yeni adreslerinden ilki bilimkurgu filmlerinin değişmez teması olan uzay. Tarımsal üretimi dünyanın dışına taşıyabilmek için çalışmalar aslında 60’lı yıllara kadar uzanıyor. Ancak asıl sıçrama 2000 yılından beri alçak dünya yörüngesinde hizmet veren Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ) deneylerle oldu.

Tarımsal üretim yeni adreslerine taşınıyor

İstasyonda bitki gelişimi için yaratılan özel ortamda yapılan testler tamamlandı ve meraklı bekleyiş başladı. Tarımın dünya dışındaki diğer adresi ise Mars gezegeni. Geçtiğimiz günlerde Mars iklimine benzer koşullara sahip laboratuarda patates üretmeyi başaran araştırmacılar bu hayali de gerçeğe dönüştürmeye bir adım daha yaklaştı.

Kaynak: http://www.tarlasera.com/haber-11154-tarimsal-uretim-yeni-adreslerine-tasiniyor

Bir Cevap Yazın