Tarla Faresi Mücadelesi

1
2823
tarla faresi deliği

Tarla fareleri,tarla bitkilerinin tamamında, bahçelerde,çayır ve meralarda çiftçilerin korkulu rüyası durumundadır.Kışlık ve yazlık ürünlerin yeşil kısımlarını,tohum ve meyvelerini kemirmek ve kesmek suretiyle zararlı olurlar. Diğer taraftan öldürücü birçok hastalığın taşıyıcısı olduklarından insan sağlığını tehlikeye sokarlar.Bir dişi fare yılda ortalama 4-6 doğum yapar ve her doğumda 5-9 yavru doğurur. Mücadele yapılmadığı zaman populasyon yoğunluğuna göre %100r17;e varan zarar yaparlar.

Tarla Fareleri 3 çeşit delik açarlar. Bunlar :

1-Yiyecek deliği; bu deliği yuvaya yiyecek taşımak için kullanırlar. Delik çevresinde kesik ot ve diğer yiyecek kırıntıları bulunur. Tarla fareleri kesinlikle yuvalarında yiyecek depo etmezler. İhtiyaçları kadar yiyeceği depolarına götürürler, bunları tükettikten sonra tekrar ihtiyaçları kadar yiyeceği yuvaya taşırlar.

2- Hafriyat deliği; Tarla fareleri bu deliği sadece tünel kazarken çıkan toprağı yuvadan dışarıya atmak için kullanırlar.

FARELER HAFRİYAT DELİĞİNDEN YİYECEK YEMEZLER!

3- Tuvalet deliği; tarla fareleri bu deliği dışkılarını dışarıya atmak için kullanırlar.

TARLA FARELERİ TUVALET DELİĞİNDEN KESİNLİKLE YİYECEK YEMEZLER!

TARLA FARELERİ SADECE YİYECEK DELİĞİNDEN BESLENİRLER, DİĞER DELİKLERİN İÇERİSİNE KESİNLİKLE ZEHİRLİ YEM KONULMAMALIDIR!!

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

1- Kültürel Önlemler :

Önerilen en etkili mücadele şekli; tarlaya fare girişinin bulunduğu yerin derin sürülerek bir şerit oluşturulmasıdır.Kapanlarla henüz kış çıkmadan mekanik mücadele yapılırsa, hayvanın buradaki yoğunluğu oldukça azaltılıp daha sonra zarar vermesi engellenebilir.
Derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği yapmak fare populasyonunu azaltır.

2-Biyolajik Mücadele:
Tilki,kedi,köpek,gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca,doğan,şahin, kartal ve yılanlar tarla farelerinin doğal düşmanlarıdır.Bu hayvanlar tarla farelerini yiyerek çoğalmalarını engellerler.Bu sebeple, bu hayvanlar kesinlikle öldürülmemeli ve korunmalıdır.
3-Kimyasal Mücadele : Tarla faresi kış çıkarken üremeye başladığı için kimyasal mücadelenin Ocak-Şubat-Mart ayından itibaren başlaması gerekir.Bu sebeple en uygun ve en etkin mücadele dönemi OCAK-ŞUBAT-MART aylarıdır.

Toplu Mücadele :

Tarla faresi ile kimyasal mücadelede başarılı olabilmenin iki şartı vardır.
1.Mücadele dönemine dikkat etmek gerekir. En uygun dönem OCAK-ŞUBAT-MART aylarıdır.

2.Toplu mücadele yapmak gerekir. Çiftçiler topluca araziye çıkarlar. Mücadele yapılacak sahalardaki bütün fare yiyecek deliklerinin içine 5 adet zehirli yem el değmeden, bir daha kullanılmayacak tahta bir kaşık ile konulur. Bu şekilde tüm arazi ilaçlanır. Zehirli yem el değmeden kullanılmalıdır. Aksi halde insan kokusu bulaşmış zehirli yemi tarla fareleri yemezler. Bu da mücadelenin başarısını azaltır. Boş yere ilaç ve emek sarfiyatı olur. Fare mücadelesi yapılan araziler ertesi gün yeniden taranır,ölü fareler toplanır. Derin bir çukur açılarak toprağa gömülür. Böylece ölü fareleri yiyebilecek hayvanların ölümlerine engel olunur.
zehirli yem ve Tarla Faresi mücadelesi için en yakın Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurunuz.
1kg zehirli yem 20 dekara yeterlidir.
Sayın çiftçiler ürününüzün bol ve yılınızın bereketli olmasını dileriz

www.etarim.net

1 Yorum

Bir Cevap Yazın