Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM) birçok ilacın hammaddesinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimine başladı.
ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun, “Türkiye bitki çeşitliliği açısından dünyada sayılı ülkeler arasında yer almasına rağmen, bu ürünleri ekonomik katkıya dönüştüremiyor” dedi. Yüzyıllardır ülke genelinde yetişen bitkilerin farkında varılamadığını söyleyen Coşkun, “İlaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan bitkilerin neredeyse tamamına yakını ithal ediliyor” diye belirtti.
ERÜ olarak bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçladıklarını belirten Coşkun, “Bu yıl 30 dönümde ada çayı, melisa, ekinezya, tıbbi papatya, civan perçemi, kantaron, 4 çeşit tıbbi nane, 2 çeşit tıbbi kekik ve lavanta gibi tıbbi ve aromatik bitki ektik” dedi. Gelecek yıl 100 dönüme, bir sonraki yıl ise 300 dönüme ekim yapacaklarını söyleyen Coşkun, alanla birlikte bitki çeşidinin de arttırılacağını ve ticari özelliği ağırlıklı olan birkaç bitkiyi ekeceklerini belirtti. Dünyadaki bitki pazarı hakkında da bilgi veren Coşkun, “Dünyada tıbbi ve aromatik bitki pazarı 80 milyarı buluyor. Türkiye’nin toplam ithalatı yaklaşık 1 milyar dolar. Toplam üretim ise sadece 100 milyon dolar. ERÜ olarak Türkiye’nin tıbbi bitki üretimine destek vereceğiz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Tarla Sera