Tıbbi bitkiler, bitkisel karışımlar ve halk arasındaki yanlış kullanımları

0
1253

Gerek yazılı basın ve gerekse görsel basında her gün onlarca haber görebiliyoruz bitkilerle ilgili..

Peki doğal olarak görülen bu mucizevi yardımcıların yan etkileri yok mu? Elbette var.. Bilinçsiz kullanım bitkilerde söz konusu olsa dahi yan etkiler gösterebilir. Öncelikle “Geleneksel tıp” yada “Alternatif tıp” olarak adlandırılan kavramları kısaca inceleyelim. Halk hekimliği de denilen geleneksel tıp uygulamalarında  tıbbi bitkilerin ilaç olarak kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Örneğin 1539’ da Kanuni Sultan Süleyman tarafından annesi Hafize Sultan adına yaptırılan Darülşifa’nın ilk başhekimi tarafından yapılan ve halka dağıtılan mesir macunu da yapısında 41 farklı drog bulundurur. Eski Mısır’da da tıbbi bitkilerin kullanımının ileri bir seviyede olduğu günümüzde bilinmektedir. Geleneksel tıp aslında tamamlayıcıdır. Bazı aktarlarda da karışım halinde bitkiler satılmaktadır. Ancak bitkilerin de bilinçli bir şekilde kullanılmaları gerekmektedir. Bazı bitkiler  toksik etkiler yapabilmekte, kullanılan herhangi bir ilaç yada sahip olunan bir kronik rahatsızlığın ilerlemesini tetikleyebilmekte, görülen tedavinin olumlu etkilerini yok edebilmekte, sentetik ilaçlarla etkileşime girebilmektedirler. Bitki kullanımında da dozaj çok önemlidir. Bir bitkisel ilacın dozajı, o ilaçtaki belirli bir aktif maddenin miktarıyla doğrudan ilgilidir. Bitkilerin doğru ve uygun dozda kullanımlarının insan metabolizmasına yararları kadar yanlış ve bilinçsiz kullanımları da bir o kadar yan etkilerde bulunabilir.

Örneğin kantaron bitkisinin ham drog olarak günlük alım dozu 2-4 gr dır.(H.Baydar-Tıbbi Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi)

Bazı bitkisel ilaçlar gereğinden fazla uzun süreli kullanılırsa yan etkiler başlar. Örneğin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen Ekinezya  preperatlarının  8 haftayı aşan kullanımı bazı kişilerde savunma sistemini zayıflatmaktadır..

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da ; zencefil ile ginkgo, ginkgo ile sarımsak ekstrelerinin birlikte kullanılmaması gerektiğidir.! Ayrıca kan inceltici ilaçlarla birlikte ginkgo, ginseng, feverfew, zencefil ve sarımsak ekstreleri alınmamalıdır. Aksi halde cerrahi operasyonlarda  kanamayı artırmaktadır.

Yine hamile kadınların da bitki çayı içmesi mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.! Kanser tedavisi  gibi ciddi tedaviler gören, ilaç kullanan veya herhangi bir kronik hastalığı bulunan herkesin kullanacağı bitkisel karışım, ekstre yada bitkisel çayları mutlaka doktoruna danışması, bilinçsizce ordan burdan duyma bilgilerle kesinlikle bitkisel karışım kullanmamaları gerekmektedir. Bu bilincin insanlara kazandırılması gerekmektedir.

Sağlıklı olmak için spor yapılması, düzenli olarak yürüyüş yapılması ,dengeli beslenilmesi gerekmektedir.Bitkiler sentetik ilaçların da yapımında kullanılsalar dahi yardımcı unsurlar oldukları ve bilinçsiz kullanımlarının zarar verebileceği unutulmamalıdır. Kulaktan dolma tavsiye ve uygulamalar yerine hekime yada konunun uzmanına danışmak en doğrusudur. Ayrıca eğer ailede şeker,kan hastalıkları, tansiyon,kanser gibi hastalıklar varsa sağlıklı olunsa dahi periyodik olarak hekim kontrolünden geçilmesi uygun olacaktır. Herkese sağlıklı ve bilinçli bir yaşam dilerim..

 

 

Bir Cevap Yazın