Tıbbi ve aromatik ürün yetiştirenlere yüzde 50 hibe

0
973
Tibbi-ve-aromatik-urun-yetistirenlere-yuzde-50-hibe

Samsun’da tıbbi ve aromatik ürün üretecek olan çiftçilere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yüzde 50 hibe desteğiyle alınan traktörler törenle sahiplerine teslim edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Samsun İl Koordinatörlüğü’nün yaptığı proje kapsamında tıbbi ve aromatik ürün üretecek 13 çiftçi yarı hibe olan traktörlerine kavuştu. Sarıışık köyünde düzenlenen törene AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, TKDK Samsun İl Koordinatörü Bülent Turan ve çiftçiler katıldı. Anahtar teslimi öncesi Samsun İl Koordinatörü Bülent Turan’ın projenin amaçlarını ve faydalarını anlatan konuşmasının ardından projenin hayata geçirilmesinde desteği olan AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, üreticilere seslendi. Her şeyi devletten bekleme döneminin kapandığını kaydeden Bakır, yeni Türkiye’de çalışanın, kendini yetiştirenin ve yeni arayışlara girenlerin kazandığı bir ortamın hakim olduğunu söyledi.

Tıbbi ve aromatik ürün yetiştirilmesi çalışmalarının Türkiye’de yeni bir alan olduğunu belirten Milletvekili Bakır, “Öncelikle hangi ilçelerde hangi tür bitkilerin üretilmesi gerektiğine ilişkin toprak analizi yaptık. Hazırlanan raporları Almanya’da tıbbi ve aromatik ürün işleyen dünyaca ünlü bir firmayla paylaştık. Bu firmanın ürünleri alması yönünde talepte bulunduk. Ardından hızlı bir şekilde çiftçilerimizi üretime yönlendirdik. Bu kapsamda Atakum ilçesinde nane üretimi yapacak çiftçilerimize traktör desteği verilmesi için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na başvuruldu. 13 çiftçiye yüzde 50’si hibe olmak üzere traktör verildi. Samsun’u tıbbi ve aromatik ürün üretimi konusunda iyi bir noktaya taşımayı amaçlıyoruz. Buradan döviz kazanmayı hedefliyoruz. Çünkü tıbbi ve aromatik ürün üretimi konusunda Çin dünyada bir numara. Yıllık 100 milyar doları aşan ihracat yapıyorlar. Biz de her ilçeye farklı bir ürün ektirmeyi başarırsak buradan pay alabileceğimizi düşünüyoruz. ” dedi.

Samsun’da tıbbi ve aromatik ürün yetiştirilmesi çalışmalarının ilk uygulandığı ilçenin Atakum olduğunu ifade eden Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu ise söz konusu çalışmanın meyvelerinin alınmaya başlamasıyla birlikte tıbbi ve aromatik ürün yetiştiriciliğinin tüm il geneline yayılacağını vurguladı.

Konuşmaların ardından yüzde 50’si hibe ile alınan traktörlerin anahtarlarını sahiplerine Milletvekili Tülay Bakır verdi.

ajanshaber

Bir Cevap Yazın