Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, bu yıl sertifikalı tohum satış fiyatını kilogram başına 116 kuruş olarak belirlediklerini açıkladı.
ANKARA – Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, yaptığı açıklamada, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Yönetim Kurulu toplantısıyla sertifikalı tohum fiyatlarını belirlediklerini anlattı. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sertifikalı buğday için 2008’de kilogram başına verdiği 25 kuruş hibe desteğinin, yüzde 50 artışla 37,5 kuruşa yükseldiğini kaydeden Bilden, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buğday alım fiyatlarının ise son 6 yılda yüzde 45’ten çok arttığına dikkati çekti. Bilden, tohum fiyatı artış endeksinin ise 6 yılda sadece yüzde 15 olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu üç veri çok önemli. Çiftçimiz, daha önceki yıllarla kıyaslayarak sertifikalı tohumu biraz pahalı buluyor. Ama öyle değil. Çiftçinin, ürününü borsa veya TMO’ya satmak için götürdüğünde aldığı para sertifikalı tohum fiyatı için çok önemli. Çiftçi sattığı bir kilogram ürün karşılığında bir kilogram tohum almak ister, üzerine para koymak istemez. İlave ödeme gerektiğinde çiftçi sertifikalı tohum kullanmaya yanaşmıyor. Bu yıl çiftçimiz borsaya ya da TMO’ya mahsulünü sattığında, devlet desteğini de ekleyip ilave ödeme yapmadan sertifikalı tohumunu alabilecek.”
Bilden, “Anadolu kırmızı sert ikinci sert” tipi buğdayın, ortalama 78 kuruşa satıldığını, bu rakamın, Bakanlığın 37,5 kuruşluk desteğiyle 115,5 kuruşa ulaştığını anlattı. Bilden, “Bu yıl sertifikalı tohum satış fiyatını kilogram başına 116 kuruş olarak belirledik. Bayilerimiz, sertifikalı buğday tohumunu, Türkiye’nin her tarafında, bu fiyattan satacak. (Bir gün sertifikalı tohumu, ürün fiyatına verebilir miyiz), diye düşünüyorduk. Hamdolsun bu yıl bunu başardık” şeklinde konuştu.
“Sertifikalı olsa 2 milyon ton fazla olurdu”
Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Bilden, bu yıl sertifikalı tohum satışını artırmayı hedeflediklerini belirterek, ilk etapta 220 bin ton sertifikalı hububat tohumu satmayı amaçladıklarını, fazla talep gelmesi halinde bu rakamı 250 bin tona yükseltebileceklerini bildirdi. Sertifikalı tohum kullanımının verim artışı yarattığına dikkati çeken Bilden, “Türkiye’de bu yıl 22 milyon ton buğday üretildi. Eğer sertifikalı tohum kullanılmış olsaydı, bu rakam 2 milyon ton daha fazla olurdu” diye konuştu.
Kaynak: dunya.com