Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) Samsun İl Koordinatörlüğü tarafından organize edilen, 9. Başvuru çağrı dönemi 1. grupta yer alan 27 adet projenin imzalanan sözleşmeleri düzenlenen törenle yatırımcılara verildi.
Grand Amisos Otel’de düzenlenen toplantının açılış konuşmasını TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, “Bugüne kadar İl Koordinatörlüğümüz tarafından 10 çağrı yapılmış ve toplam proje maliyeti 190 milyon lira değerinde 210 proje teslim alınmıştır. Bu projelerden 106 milyon Türk Lirası değerindeki 167 adet proje kurumumuz tarafından değerlendirmeye alınmıştır. Bugün 9. Başvuru dönemine ait 35 milyon 773 bin Türk Liralık 27 projenin sözleşmeleri değerli yatırımcılarımıza teslim edilecek ve yatırımlara resmen başlanacaktır. Bu yıl içerisinde yaklaşık 33 milyon Türk Lirası civarında hibe desteği sağlanması beklenmektedir. Bu hibelerle Samsun 42 il koordinatörlüğü içerisinde ilk sırada yerini alacaktır” dedi.
AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır törende yaptığı konuşmada, “Yaklaşık 1.5 yıldan beri Samsun’da tarım ve hayvancılıkla ilgili hem bir durum tespiti, hem de yapılabileceklerin ortaya konulması amacı ile 11 sempozyum gerçekleştirdik. Bu sempozyumlarımızı ilçe bazında yaparak, son sektör toplantımızı Sayın Valimizin katılımı ile geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdik. Bu olaylara taraf olan her kişi, kurum ve kuruluşlarla ayrı ayrı görüşmeler yaptık buradan son derece güzel sonuçlar çıkardık. Gerek bu toplantıların yapılışında, gerekse bize her türlü bilgi alış verişinde destek olan başta Sayın Valimiz olmak üzere ilgili tüm kurumlara, çiftçilerimize, ziraat odalarına ve üretici birliklerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Vali Hüseyin Aksoy, “Samsun tarımsal boyutu ile baktığımızda çok önemli potansiyelleri olan bir ildir. Çarşamba, Bafra Ovaları ile, Ladik, Vezirköprü, Havza Ovaları ile ve daha üst kotlardaki ilçelerinin tarımsal ve hayvancılık bakımından önemli arazi ve doğal varlıkları nedeniyle Samsun tarım ve hayvancılık alanında ülkemizin önemli illerden birisidir. Samsun’un bu önemini hayata geçirmek ve tarımdan daha fazla pay almasına sağlamak adına ilimizde birçok kurum ve kuruluşun yürüttüğü önemli çalışmalar vardır” şeklinde konuştu.
2023’TE 6 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ
Samsun’da Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası koordinasyonunda Samsun ihracat stratejisi ile ilgili bir çalışma başlatıldığı belirten Vali Aksoy sözlerine şöyle devam etti: “Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak bizde bu çalışmanın içerisinde yer aldık. Önümüzdeki dönemde Samsun’un ihracat stratejisi konusunda belirli hedefler belirledik. 2015 yılında Samsun’un ihracatının 1 milyar dolara, 2019 yılında 3 milyar dolara ve 2023 yılında da 6 milyar dolara çıkması konusunda hedefleri bu strateji planında ortaya koyduk. Şu anda Samsun’dan yapılan ihracat yaklaşık 442 milyon dolar civarındadır. Bu rakam, Samsun büyüklüğündeki ve Samsun potansiyelindeki bir il için yeterli değildir. Bu bakımdan ihracatımızı daha iyi bir noktaya taşıma amacı ile yapılması gereken çalışmalar olduğuna inanıyoruz. Tarımsal ürünlerdeki ihracatımızın artması konusunda bizi heyecanlandıran ve üzerinde hassasiyetle durduğumuz Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgemiz var. Buranın tarımsal ürünlerin işlenip, üzerine katma değer konularak ihracata dönük çalışmaların yapılabileceği bir organize sanayi bölgesi haline gelmesi bizim öncelikli beklentimizdir. Şu anda bu bölgede yatırımcılara yer tahsisleri yapıldı. Burada yapılan fabrikaların bir kısmının yapımı bitti. Bir kısmında da çalışmalar devam ediyor. Arsa tahsisi yapılıp da yatırıma başlamayan yatırımcılarımıza 1 yıllık bir süre tanıdık. Eğer burada yatırım yapmayacaklarsa kendilerine tanınan bu bir yıllık süre sonunda bu arsalar geri alınıp, yatırım gerçekleştirecek olan yatırımcılara bu arsaları tahsis edeceğiz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz Samsun’da kuruluşundan itibaren çok önemli görevler üstlenmiştir. Daha önceki dönemlerde 14 proje kabul edilerek sözleşmeleri imzalanmıştır. Bu projelere yaklaşık 11.8 milyon liralık bir kaynak sağlanması hususunda mutabakata varılmıştır. Burada toplam yatırım miktarı yaklaşık 28 Milyon liralık bir yatırımdır. Bunların çalışmaları devam etmektedir. Bugün 27 yatırımcılarımızın toplam 35.7 milyon liralık proje yatırım tutarlarının yaklaşık 18.44 milyon liralık kısmı kırsal kalkınma kurumumuz tarafından desteklenecektir. Bu oldukça önemlidir. Bu projeler piliç üretimi, kırmızı et besi, süt işletmeciliği gibi projeler olup, bu projeler ilimizde istihdamın ve alanlarında üretimlerin artmasına da önemli katkı sağlayacaktır.
Bu proje çalışmalarında zaman zaman projelerin sunumunda ve ruhsatlandırma konusunda bir takım sıkıntılarda oldu. Fakat bu sıkıntılar kurumlarımız arasında işbirliği içerisinde yapılan çalışmalarla çözülmüştür. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarımızla yatırımcının önünü açacak kararları aldık ve uygulamaya geçirdik. Ben girişimci olan, ben de bu projede yer almak istiyorum diyen bütün yatırımcılarımızı kutluyorum. Onların bu girişimci ruhu bundan sonraki çalışmalarda diğer arkadaşlarımıza da örnek olacaktır. Bölgenin ekonomisine ve istihdamına çok önemli katkı sağlamış olacaktır.”
Konuşmaların ardından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Samsun İl Koordinatörlüğü tarafından organize edilen 9. Başvuru çağrı dönemi 1. grupta yer alan 27 adet projenin imzalanan sözleşmeleri, Vali Hüseyin Aksoy ve protokol üyeleri tarafından yatırımcılara verildi.
Tören sonunda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan tarafından Vali AKSOY’a, kurumun yaptığı alışmalara verdiği desteklerden dolayı plaket takdim edildi.
Törene ayrıca Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum Kaymakamı Salim Demir, Özel İdare Genel Sekreteri Adem Aslan, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, yatırımcı firmaların temsilcileri ile davetliler katıldı.
haber46