Tohum Üretimine Destek, Yüz Güldürüyor

0
1227
Tohum Üretimine Destek, Yüz Güldürüyor

Yavuz Karaduman – Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, sertifikalı tohum üreticisi ve çiftçiye verilen desteklemeler, yüz güldürüyor.

Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sertifikalı tohum üreticisine 2008 yılından itibaren devlet desteği verildiğini belirterek, daha önce böyle bir desteğin olmadığını söyledi.

Tohumun ülke açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu anlatan Aygun, sertifikalı tohum üreticisine kilogramına, buğday tohumunda 10 kuruş, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, patates tohumunda 8 kuruş, çeltik tohumunda 25 kuruş, soya tohumunda 35 kuruş, kanola tohumunda 1,20 lira, susam tohumunda 60 kuruş, yonca tohumunda 1,50 lira, yer fıstığı tohumunda ise 80 kuruş destek yapıldığını ifade etti.

Aygun, üreticinin bu desteklerden faydalanabilmesi için gerekli belgelerin tamamlaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu desteklemeleri alabilmek için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, tohumcu kuruluş belgesi almış firma olması, tohum üreticisi veya yetiştiricisinin Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) arazisinin kayıtlı olması gerekiyor. Asıl önemli olan da tohumluğun sertifikasının olması gerekiyor. Üretilen tohumluğun, Bakanlık tarafından onaylanmış olduktan sonraki sertifikalanmış haline destek veriliyor.”

Sertifikalı tohum üreten firmaların yanı sıra, sertifikalı tohumlukları eken çiftçilerin de desteklendiğini anlatan Aygun, “Sertifikalı tohum ile üretim yapan çiftçilere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekstra pirim veriyor. Buğday ve yoncada dekara 6 lira, arpa, tritikale, yulaf ve çavdarda 4,5 lira, çeltik ve yer fıstığında 8 lira, nohut, kuru fasülye ve mercimekte 7 lira, susam, kanola, aspirde 4 lira, patates ve soyada ise 20 lira çiftçiye pirim desteği var” dedi.

-Tohum üreticisine sıfır faizli kredi desteği

Bu yıl yeni uygulamaya geçen tohum üreticilerine sıfır faizli kredi desteğinin Türkiye’de bir ilk olduğuna işaret eden Aygun, “2012 yılı içerisinde, tohumculuk sektörüne bakanlık tarafından, ilk defa sıfır faizli 3 milyon TL’ye kadar kredi kullandırıldı. Şu ana kadar 151 firma işletme ve yatırım kredisi kullanmış. Bu güne kadar hiç olmayan bir şeydi. İlk defa uygulandı” diye konuştu.

Tohum üretiminde Ar-Ge desteklerinin daha da arttırılması gerektiğini savunan Aygun, şunları kaydetti:

“Bizi, TÜBİTAK desteklerinden faydalandırırken beyaz eşya sektörü gibi görmemek lazım. Beyaz eşyada 24 aylık süre içerisinde laboratuvarda bir sonuca varabilirsiniz ama bizim meyve almamız 12-13 yıllık bir çalışma sonucu oluyor. Ama çıktığı zaman da artısı var. Tohum üretiminde bir verilen desteğin ekonomiye 18 kat katkısı var. Hiçbir sektörde bu yok. Tohumculuk sektörü yılda yaklaşık 120 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Üretilen kaliteli tohumluklar iç piyasayı doyuruyor. İhtiyacı karşılıyorsunuz ve artanı da komşulara pazarlıyorsunuz. 1980’li yıllarda tamamen ithalat vardı şimdi devlet destekleri ile sektör aldı başını gidiyor.”

Bir Cevap Yazın