“Toprak Analizi İçin Süre Uzatılmalı”

0
1071

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Ziraat Odalarımızdan 2014 yılı gübre destekleri için 1 Eylül mesai saati bitimine kadar yapılması gereken toprak analizlerinin tamamlanamayacağına yönelik uyarılar alıyoruz”

-“Çiftçimizin sıkıntıya girmemesi için toprak analizine ek süre verilmeli”

-“Sorunu hem şifahen hem de yazılı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza ilettik. Bakanlığımızınbu talebimize olumlu bakacağına inanıyoruz”

-“Çiftçilerimiz de, olası sıkışıklıklarla karşı karşıya kalmamaları için son günü beklenmeden toprak analizlerini yaptırmalılar”

-“ÇKS’ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri tarım arazi olan çiftçilerimizden toprak analizlerini yaptıranların, gübre ve toprak analizi desteğini almaları için 31 Aralık 2014 tarihine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine başvuru süreleri bulunuyor. Aynı süre mazot desteği için de geçerli”

  Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Odalarından 2014 yılı gübre destekleri için 1 Eylül 2014 mesai saati bitimine kadar yapılması gereken toprak analizlerinin tamamlanamayacağına yönelik uyarılar aldıklarını bildirerek, “Çiftçimizin sıkıntıya girmemesi için toprak analizine ek süre verilmeli” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, mazot ve gübre desteklemelerine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tebliğinin, 1 Ocak 2014’den geçerli olmak üzere 3 Haziran 2014’de yayımlandığını anımsattı.

Desteklemelerden Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan, tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre tarımsal faaliyette bulunan üreticilerin yararlanabileceğine dikkati çeken Bayraktar, çiftçilere yıl içinde işledikleri, ÇKS’de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacağını belirtti.

Tebliğe göre, arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere destekleme ödemesi yapılmayacağını hatırlatan Bayraktar, toprak analizi desteğinin de dekar başına 2,5 lira olarak belirlendiğini kaydetti.

-“Süre uzatılmazsa çiftçimiz mağdur olacak”-

Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“ÇKS’ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak 2014 ile 1 Eylül 2014 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması zorunlu.

50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmıyor. ÇKS’ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri tarım arazi olan üreticilerimizin, 1 Eylül 2014 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar toprak analizlerini yaptırmaları neredeyse imkansız gibi görünüyor.

Yaptıramamaları halinde, süre uzatılmazsa çiftçimiz mağdur olacak. Çünkü, toprak analizlerini belirtilen sürede yaptıran çiftçilerimiz, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tarım ilçe ve il müdürlüklerine başvurup gübre desteklerinden yararlanabilecekler.

Toprak analizlerini yaptıramayan üreticilerimiz, toprak analiz desteğinden de faydalanamayacaklar. Çiftçilerimizin de, olası sıkışıklıklarla karşı karşıya kalmamaları için son günü beklenmeden toprak analizlerini yaptırmalılar.”

-Sorun bakanlığa iletildi-
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, sorunu hem şifahen hem de yazılı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ilettiklerini, bakanlığın bu talebe olumlu bakacağına inandıklarını bildirdi.

Bayraktar, toprak analizlerini yaptıran çiftçilerin, gübre ve toprak analizi desteğini almaları için 31 Aralık 2014 tarihine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine başvuru süreleri bulunduğunu, aynı sürenin mazot desteği için de geçerli olduğunu belirtti.

-Destek miktarları-

Şemsi Bayraktar, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 3,1 lira, gübre destekleme tutarının 4,3 lira, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 4,6 lira, gübre destekleme tutarının 6 lira, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkiler alanlarında mazot destekleme tutarının 7,5 lira, gübre destekleme tutarının 7,5 lira olacağını hatırlattı.

Bir Cevap Yazın