AFAD ekipleri, Ayvalık ilçesinde karayolu kenarındaki bir evde mahsur kalan yaşlı çifti, botla kurtardı. Metrekareye 215 kilogram yağışın düştüğü Ayvalık’ta ilk ve orta dereceli okullar bugün tatil edildi. Ayvalık’ta 6 bin 500 dönüm tarım arazisi sular altında kaldı
Balıkesir’in özellikle Ayvalık, Gömeç ve burhaniye ilçelerinde şiddetli yağış hayatı olumsuz yönde etkiledi. Çanakkale-İzmir karayolunun 23 kilometre uzunluğundaki Ayvalık-Altınova Mahallesi kesiminde trafik durdu. Karayolları ve trafik ekiplerince bu yolun ulaşıma açılması için çalışma başlatıldı.
Şiddetli yağış yüzünden Ayvalık’ın Altınova ve Küçükköy mahallelerindeki tarım alanları sular altında kaldı. İlçe merkezindeki cadde ve sokaklarda oluşan su birikintilerinden dolayı bazı araçlar yolda kaldı. Kimi ev ve iş yerlerinin Bodrum ve zemin katlarında ise su baskınları yaşandı.
Büyükşehir Belediyesine bağlı Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) ile Ayvalık Belediyesi ekipleri, sağanak nedeniyle mahsur kalan kişilerin kurtarılması ve binalardan suların tahliye edilmesi için yoğun çaba sarf ediyor.
ARAÇLAR MAHSUR KALDI
Çanakkale-İzmir karayolunun Burhaniye-Dikili kesiminde ise şiddetli yağış nedeniyle onlarca tır, kamyon ve Otomobil mahsur kaldı.
Çanakkale’yi İzmir’e bağlayan karayolunun Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçeleri ile İzmir’in Bergama ve Aliağa ilçelerine ulaşımın sağlandığı kesimi, su baskınları ve yoldaki çökmeler nedeniyle çift yönlü araç trafiğine kapandı. Biriken araçlar, yolda uzun kuyruk oluşturdu. Onlarca tır, kamyon ve otomobil, sel sularından etkilenerek yolda mahsur kaldı.
Yol kenarında bulunan ev ve iş yerlerini de su bastı. Jandarma, polis, karayolları, Devlet Su İşleri (DSİ), afad, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ile çevre ilçelerin zabıta görevlileri, iş makineleriyle yolda temizlik çalışması yaptı.
Karayolunun Ayvalık-Dikili bölümünde ekiplerin yol açma çalışmaları ise devam ediyor.
YAŞLI ÇİFTİ BOTLA KURTARDILAR
Bu arada Ayvalık ilçesinde yaşlı bir çift karayolu kenarındaki evlerinde mahsur kaldı. Çevresinde su birikintileri oluşan ve alt katı sulara gömülen evde yaşayan Ali ve Fatma Alan çifti, AFAD ekiplerince şişme bot yardımıyla kurtarıldı.
Gömeç’te ise yol kenarında bulunan çok sayıda zeytinyağı fabrikası ile Ayvalık’ta bir benzin istasyonunu su bastı. Şehirler arası otobüsle seyahat eden yolcular benzinlikte mahsur kaldı.
İstasyonun yanında bulunan mobilya sergi alanı ise sel sularıyla doldu. İş yerlerinden çıkan koltuk, dolap ve sandalye gibi eşyalar, karayoluna sürüklendi.
Gömeç ilçesinde ise bir menfezin çöktüğü bildirildi. Ayrıca gece yaşanan denizdeki fırtına nedeniyle büyük yük gemileri Sarımsaklı açıklarına sığındı. Sahile bağlı 20’ye yakın balıkçı teknesi de battı.
METREKAREYE 215 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ
Balıkesir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Ayvalık’ta metrekareye 215 kilogram yağış düştü.
Metrekareye düşen yağış miktarı, Balıkesir merkezde 122, Edremit, Burhaniye ve Gömeç ilçelerinde 80, diğer ilçelerde ise 50 kilogram olarak ölçüldü.
MAHSUR KALAN VATANDAŞLAR OTELE YERLEŞTİRİLDİ
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ilçede metrekareye yaklaşık 200 kilogram yağış düştüğünü tahmin ettiklerini söyledi.
Belediye ekiplerinin yoğun bir şekilde çalıştığını vurgulayan Gençer, “Mahsur kalan vatandaşları kurtardık ve belediyeye ait bir otelde ağırlıyoruz. Henüz herhangi bir can kaybı yok ancak Altınova Mahallesi’ne ulaşamıyoruz. Orada can kaybının olup olmadığına ait bilgiye henüz ulaşamadık. İlçe merkezindeki pek çok iş yeri ve evlerin bodrum katları sular altında kaldı. Bu yağış, ilçede son yılların en büyük felaketlerinden biri oldu.” diye konuştu.
AYVALIK’TA EĞİTİME YAĞMUR ENGELİ
Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, ilçede, son 24 saatte metrekareye yaklaşık 215 kilogram yağış düştüğünü belirtti.
Şiddetli yağış nedeniyle ilçede ev ve iş yerlerinde su baskınları oluştuğunu, ulaşımın aksadığını dile getiren Nazlı, “İlçede ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verdik.” dedi.
E-87 KARAYOLU TRAFİĞE AÇILDI
Nazlı, hasar tespit çalışmalarına Sabahın erken saatlerinde başladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bulunduğumuz yer E-87 karayolu akşam sıkıntılıydı ancak şimdi tam olarak trafiğe açıldı. Su birikintisi olmuştu, şimdi tahliyesi tamamlandı. Karayolu çalışanları geceden itibaren çalışmalarını sürdürdü. Ancak Ayvalık şehir merkezinde geceden itibaren ciddi bir yağış olduğu için altyapı kaldırmadı. Birçok yerde yollar kullanılmaz hale geldi. Buna karşın ilçede bir can kaybı yaşanmadı. Yaklaşık 700 küçükbaş hayvanın telef olduğunu söyleyebiliriz. Tarım arazilerinin büyük bölümü sular altında fakat bu konuda henüz hasar tespit çalışmasına başlamadık. Hasar tespit çalışmaları bitince net bir şeyler söyleyebiliriz.”
TARIM ARAZİLERİ SULAR ALTINDA KALDI, HAYVANLAR TELEF OLDU
Suların çekilmesinin ardından tarım arazilerinde hasar tespit çalışmalarına başlayacaklarına de değinen Nazlı, çiftçilerin ve hayvan sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi için çalışmaların titizlilikle yapıldığını belirtti.
Nazlı, “6 bin 500 dönüm arazi sular altında. Ayrıca 750 küçükbaş, 27 büyükbaş ve 1 atın telef olduğu bilgisini aldık. Bazı kümeslerde çatı çökmesinden dolayı tavukların da telef olduğu söyleniyor. Yaklaşık 700 dönümlük zeytinlik alanda hasar var. Bunlar yeni dikilmiş küçük ağaçlar. Büyük ağaçlarda fazla sıkıntı yok.” diye konuştu.
GÖMEÇ’TE KÖPRÜ YIKILDI
Gömeç Kaymakamı Cumhur Duran da gece boyunca Belediye Başkanı Kazım Arslan ile ekiplerin çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, Mustafa Kemalpaşa Mahallesi’nde yıkılan köprünün olası bir felaketin önüne geçtiğini bildirdi.
Duran, “Ciddi anlamda dereler yükseldi. İki deremiz taşkın riskiyle karşı karşıya kaldı. 00.00-00.30’dan itibaren o derelere müdahale edilmeye başlandı.” dedi. Duran, şunları kaydetti:
“Özellikle mahallelerde tıkanan rögarlar ve dere yataklarına müdahale ederek, biraz rahatlatmaya çalıştık. Ama ciddi anlamda yağış olduğu için felaketin boyutunu sahada gezerken gördük. Sevindiren tek gelişme, can kaybının yaşanmamış olması. Özellikle sabah saatlerinden itibaren hasar tespit çalışması başlattık. Gerek tarımsal ürünlerde meydana gelen zarar tespiti, gerekse haneler ve iş yerlerindeki hasar tespitiyle ilgili çalışmalara başlandı. Kesin rakam vermemiz mümkün değil ama özellikle Kemalpaşa, Mithatpaşa ve Yaya mahallelerinde tek katlı haneler ve iş yerlerinde hasarların olduğunu gözlemliyoruz. Sabaha kadar bunları yerinde gezdik, gördük, tespit ettik.”
Belediye Başkanı Arslan da su baskınları nedeniyle ilçede çok sayıda ev ve iş yerinin zarar gördüğünü, küçükbaş hayvanların telef olduğunu bildirdi.
Arslan, “Biraz da olsa önlem almamıza rağmen büyük bir sel baskınına uğradık. Can kaybımız yok. Hayvan telefimiz var belli sayıda. Evlerde su baskınları yaşandı. Bir hayli üzüldük. Köprümüz yıkıldı. Yıkıldıktan sonra gördük ki çok zayıf bir köprüymüş. Orada biraz çalışma da yaptık, önünü açtık. Köprü yıkılmasaydı hakikaten o bölgede, Mithatpaşa ve Kemalpaşa mahallelerinde çok daha büyük zaiyat olacaktı.” değerlendirmesinde bulundu.
Habere ait fotoğraflar için tıklayın