Türkiye’nin en yoğun çeltik üretiminin yapıldığı Trakya’da, çiftçiler çeltik ekimine başladı. Trakya’da bazı yerlerde tarlalara su verilirken, bazı yerlerde ise lazer tarım aracı ile toprak düzleme çalışmaları devam ediyor.
Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Eyüp Farsak, Trakya’da çeltik üreticilerinin tarlalarını hazırlayarak ekime başladığını söyledi.
Çiftçilerin çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüğünü ifade eden Farsak, Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yüzde 55’nin Edirne’den karşılandığını, Trakya’daki çeltiğin yüzde 90’ının ise Edirne’de yetiştiğini belirtti.
Farsak, çeltik ekiminin 1936 yılında çıkarılan yasa ile izne bağlı olduğunu hatırlatarak, çeltik ekimi yapacak üreticilerin il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yaptıklarını ve uygun görülen çiftçilere ruhsat verildiğini kaydetti.
Çiftçilerin çeltik alanlarını hazırladıklarını ifade eden Eyüp Farsak, bazı yerlerde tarlalara su verilirken, bazı yerlerde ise lazer tarım aracı ile toprak düzleme çalışmalarının devam ettiğini anlattı.
Geçen yıl 500 bin dekara yakın alanda çeltik ekildiğini hatırlatan Farsak, bu yıl çeltik fiyatlarından dolayı ekim alanlarının 100 bin dekar civarında azalabileceğini bildirdi.
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman ise İpsala’da çeltik arazilerindeki tesviyelerin lazer sistemi ile yapıldığını söyledi.
Kerman, söz konusu sistemle işlenen topraklarda daha az su sarf edildiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: http://www.tarimtv.gov.tr/