Tüketiciye gidene kadar pahalanıyor

0
1129

muzTÜKETİCİYE GİDENE KADAR PAHALANIYOR -MUZ-DER BAŞKANI SİNANOĞLU: ”ÜRETİCİNİN ELİNDEN 2 LİRAYA ÇIKAN MUZUN FİYATININ ÖZELLİKLE BÜYÜK MARKETLERDE 4 LİRAYI AŞTIĞINA ÜZÜLEREK TANIK OLUYORUZ” -”İTHAL MUZDAN DAHA KALİTELİ, AROMASI DAHA YÜKSEK, RAF ÖMRÜ UZUN ÜRÜN ELDE ETMEKLE KALMAYIP, İTHAL MUZLA ÖĞRENDİĞİMİZ PAKETLEMEDE DE EN İYİ SEVİYEDEYİZ”

ANAMUR (A.A) – Türkiye’nin yıllık toplam muz üretiminin yüzde 50’den fazlasını tek başına karşılayan Mersin’in Anamur ilçesinde, sezon başında kilosu 1,2 lira olan muz, hasadı 2 lira ile tamamladı. Ancak üreticiler, muzun fiyatının tüketiciye ulaşana kadar iki kat arttığını söyledi.

Anamur Muz Üreticileri Derneği (MUZ-DER) Başkanı Niyazi Sinanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muz üreticilerinin geçen yıldan daha iyi bir sezon geçirdiğini, hepsinden önemlisinin ilk kez fiyatta istikrarın yakalandığını söyledi.

Önceki sezonda muzun kilosunun 1,2 lira civarında işlem gördüğünü, sezon sonuna kadar da fiyatın yükselmediğini hatırlatan Sinanoğlu, ”Ancak, bu yıl 15 Şubattan itibaren 1,2 liradan başlayan muzun fiyatı hasat sonunda 2 lirayı buldu” dedi.

Sinanoğlu, semt pazarları ve marketlerde yerli muzla ithal muzun birbirine yakın fiyatlarda eş değerlerde satışa sunulduğuna dikkati çekerek, ”Serbest piyasa ekonomisi bahane edilerek aracı karları abartılmasa Türk tüketicisi daha ucuza muz yiyebilir. Ancak, özellikle büyük marketlerde üreticinin elinden 2 liraya çıkan muzun fiyatının 4 lirayı aştığına üzülerek tanık oluyoruz” diye konuştu.

Günün en son teknolojik gelişmelerine uygun üretim yaptıklarını, bu sayede muzun raf ömrünün uzadığını, depolama ve yola dayanıklılığının arttığını vurgulayan Sinanoğlu, şunları söyledi:

”Muz kesimi her yıl eylül ayında başlayıp, takip eden yılın şubat sonuna kadar devam eder. Bu yıl hasadın üzerinden iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen fiyatların istikrarlı gitmesi üreticiyi memnun ediyor. Hasadı tamamladığımızda fiyatlar 2 lira civarındaydı, şimdi yine aynı düzeyde devam ediyor.”

Sinanoğlu, Türkiye’nin yılda yaklaşık 200 bin ton civarında muz üretiminin olduğunu, bunun yüzde 50’den fazlasını oluşturan 120 bin tonluk bölümünün sadece Anamur’dan karşılandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

”Modern depolarda saklanan muz, hasadın yeniden başlayacağı eylül ayına kadar sarartılarak piyasaya sürülecek. Türkiye’deki en önemli üretim merkezi olduğumuzdan muz piyasasını da biz belirliyoruz. İthal muz fiyatları da bizim yerli muza göre fiyat tespiti yapıyor. Hasat başlayıp piyasaya fazla miktarda ürün sürdüğümüzde ithal muz da bizimle rekabet için fiyatları düşürüyor. Ama, biz her zaman olduğu gibi bugün de gerek aroması, gerekse tat yönünden ithal muzdan çok daha kaliteli ürün alıyoruz. ”

Sinanoğlu, ithal muzla rekabetin kendilerine teknolojik kazanç da sağladığını belirterek, ”İthal muzda gördüğümüz ambalajlama tekniklerini biz de uyguluyoruz. İthal muzdan daha kaliteli, aroması daha yüksek, raf ömrü uzun ürün elde etmekle kalmayıp, ithal muzla öğrendiğimiz paketlemede de en iyi seviyedeyiz” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın