Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yılın ilk kiraz hasadı yapıldı.
KSÜ Ziraat Fakültesi’nin 7 yıl süren adaptasyon çalışması sonucu, ilde kiraz hasadı yaklaşık 20 gün öne alındı. Mayıs ayının ilk haftası başlayan turfanda kiraz hasadıyla Kahramanmaraşlı üreticiler, ürünlerinden yüksek ekonomik gelir elde edebilecek.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, Avşar Kampüsü’ndeki kiraz bahçesinde, bölgenin ekolojik özelliklerine uygun meyveleri belirlemek amacıyla deneme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Turfanda kirazın da bu çalışmalar içerisinde bulunduğunu kaydeden Saltalı, 7 yıldan bu yana devam eden erkenci kiraz adaptasyon çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını belirtti.
Hasat edilen meyvelerin kilosunun 10 TL’den alıcı bulduğunu aktaran Saltalı, “Ülkemiz, kiraz üretiminde çok önemli yerde. Diğer yandan, özellikle meyvede erken ve geç üretimde ciddi kazançlar sağlanıyor. Kirazın olmadığı bir dönemde piyasaya ürün sunarsanız yüksek fiyattan satarsınız. Islah çalışmalarının temel amacı, bölge ve ülke üreticilerinin ekonomik gelir düzeyini artırmak.” dedi.
Türkiye’nin ilk kiraz hasadının, haziran başında İzmir Kemalpaşa’da başladığına dikkat çeken Saltalı, Amerika’yla kiraz ihracatında yarışan Türkiye’nin, bu yarışını sürdürmesi için kiraz üretimini yıllın belirli aylarına yayması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin, yıllık kiraz üretim miktarının ortalama 200 bin ton civarında olduğunu söyleyen Saltalı, “Bu üretimin sadece 50 bin tonu ihraç edilebiliyor. Bu ihraç edilen ürünün ise sadece yüzde 2’lik kısmını turfanda kiraz oluşturuyor. Dünya kiraz ihracatının yüzde 36,9’unu ABD, yüzde 9,4’ünü ise Türkiye oluşturuyor.” diye konuştu.
haber46