Türk çiftçisi maliyetin altında fiyatlarla üretimini sürdürüyor

0
947
598347_l_tzob_baskani_bayraktar_turk_ciftcisi_maliyetin_altinda_fiyatlarla_uretimini_surduruyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Merkez Bankası’nın da tüketiciyi ilgilendiren gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun yüzde 5.60’a gerilemesinde, işlenmemiş gıda fiyatlarının temel…

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Merkez Bankası’nın da tüketiciyi ilgilendiren gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun yüzde 5.60’a gerilemesinde, işlenmemiş gıda fiyatlarının temel belirleyici olduğunu teyit ettiğini söyledi. Bayraktar, bu durumun Türk çiftçisinin, girdi fiyatlarındaki yüksekliğe rağmen, neredeyse maliyetin altında fiyatlarla üretimini sürdürdüğünü gösterdiğini vurguladı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.30 oranında artarken yıllık enflasyonun ise yüzde 7.03’e düştüğünü bildiren Bayraktar, bu gelişmede gıda fiyatlarının etkisinin görüldüğünü belirtti.

Gıda grubunun yıllık tüketici enflasyonuna katkısının, bir önceki aya kıyasla 0.32 puan azaldığını vurgulayan Bayraktar, tütün grubunun katkısının sınırlı oranda arttığını ifade ederek, “Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 5.60’a geriledi. Bunda işlenmemiş gıda fiyatları temel belirleyici oldu. İşlenmiş gıda enflasyonundaki yavaşlama da devam etti. İşlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon bu dönemde özellikle sebze fiyatları kaynaklı olarak 2.2 puan gerileyerek yüzde 1.87 oldu. Diğer taraftan meyve sebze dışındaki diğer işlenmemiş gıda grubunda basta pirinç, bakliyat ve beyaz et olmak üzere yüksek fiyat artışları gözlendi. İşlenmiş gıda fiyatları Şubat ayında yüzde 0.35 oranında arttı. Ekmek ve tahıllar grubunda yurt içi buğday fiyatlarına paralel artışlar sürerken diğer işlenmiş gıda ürünlerindeki olumlu gidişat korundu ve fiyatlar önceki aya göre belirgin bir değişim göstermedi. Böylelikle yıllık işlenmiş gıda enflasyonu Şubat ayında yaklaşık yarım puanlık bir azalışla yüzde 8.39’a geriledi” dedi.

-“İMALAT SANAYİ FİYATLARIYLA MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ TARIM FİYATLARI YÜKSELDİ”-

Şubat ayında üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 0.13 oranında azaldığını ve yıllık enflasyonun sınırlı bir düşüşle yüzde 1.84’e gerilediğini bildiren Bayraktar, bu dönemde imalat sanayi fiyatlarıyla mevsimsellikten arındırılmış tarım fiyatlarının yükseldiğini söyledi. Bitkisel ürünler ile meyve ve sebze fiyatlarının bu ayda yüzde 3.71 oranında artarken canlı hayvan fiyatlarındaki yavaşlama eğiliminin devam ettiğini ifade eden Bayraktar, buğday fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin sürdüğünü ancak, artış oranının Şubat ayında önemli ölçüde azaldığının izlendiğini de sözlerine ekledi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Merkez Bankası’nın da tüketiciyi ilgilendiren gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun yüzde 5,60’a gerilemesinde, işlenmemiş gıda fiyatlarının temel belirleyici olduğunu teyit ettiğini, bunun da Türk çiftçisinin, girdi fiyatlarındaki yüksekliğe rağmen, neredeyse maliyetin altında fiyatlarla üretimini sürdürdüğünü gösterdiğini vurguladı.

-“CANLI HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLERDE YILLIK FİYAT DÜŞÜŞÜ YÜZDE 10’UN ÜZERİNDE”-

Bayraktar, üretici fiyatlarına bakıldığında, Şubat ayı itibarıyla canlı hayvan ve hayvansal ürünlerde aylık yüzde 1.31, yıllık yüzde 10.92 fiyat düşüşü olduğunu belirterek, ÜFE’nin aylık bazda 0.13 gerilediğini ve yıllık düzeyde ise yüzde 1.84 arttığını ifade etti. Bitkisel, meyve ve sebze ürünlerinde aylık artışın yüzde 3.71 iken, yıllık düşüşün ise yüzde 6.40 olarak gerçekleştiğini söyleyen Bayraktar, “Şubat ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde madencilikte fiyatlar yüzde 7.60, imalat sanayinde yüzde 2.13, elektrik, gaz ve su fiyatları yüzde 11.77 artarken, tarımın genelinde yüzde 6.93 fiyat düşüşü, çiftçimiz açısından sıkıntı vericidir. Sürdürülebilir değildir. Türk çiftçisi olarak fiyatlarda istikrar istiyoruz. Çiftçi de kazanmalı, tüketici de pahalı ürünle karşı karşıya kalmamalıdır. Bunun da yolu tarımın yapısal sorunlarının çözülmesinden, örgütlenmeden geçmektedir” dedi.

AA

Bir Cevap Yazın